Přichází sezónní alergie

Sponzorované odkazy:

Přichází sezónní alergie

Konečně tu máme jaro, kvetou první květiny, ptáčci krásně zpívají a sluníčko konečně pořádně hřeje. Všichni mají lepší náladu, nemusíme se tolik oblékat a dalo by se říci, že se všichni na jaro těšili. Kromě alergiků. Těm nastává těžké období, kdy budou muset užívat léky a procházka v přírodě pro ně na jaře bývá spíše utrpením.

Jaro potrápí alergikyJaro potrápí alergiky

Během jara začnou stromy a trávy uvolňovat do vzduchu pyl. Když lidé vdechují tento pyl, u některých jedinců to vyvolá alergické reakce – především u lidí, kteří jsou tzv. pylovými alergiky.

Kýchání, výtok z očí, nosu, svědící obličej, astmatické záchvaty, kde se to bere? Dochází k tomu vlastně díky naší imunitě. Imunitní systém alergika přehnaně reaguje na jinak neškodnou látku, známou jako alergen. Když má člověk alergii, tělo produkuje protilátky proti neškodnému pylu, které putují do buněk, které uvolňují histamin a další obranné látky. Histamin způsobuje otoky nosu a očí ve snaze zastavit alergeny pronikající do těla. Histamin také způsobuje kýchání, aby odstranil alergeny z nosu. Hlavní příčinou jarní alergie je pyl, kterého během jara bohužel pouze přibývá.

Příznaky sezónní alergie

Sezónní alergie mívá nejčastěji tyto přízbnaky: zarudlé a slzící oči, neustálé kýchání, průhlednou a vodovatou rýmu, svědění úst a nosu, nebo naopak neustále ucpaný nos, který nereaguje na kapky do nosu. Další potíže, kterými můžete trpět je škrábání v krku, neustávající kašel, chrapot, potíže s dýcháním, či časté astmatické záchvaty. Někteří alergici na jarní pyly reagují vyrážkami, nejčastěji kopřivkou.

Pylová sezónaPylová sezóna

Prevence

Nemusíte čekat, až dostanete astmatický záchvat, tomu je třeba předcházet pomocí prevence. Pořiďte si čističku vzduchu, nevětrejte, pokud fouká vítr, nesušte prádlo venku, aby se na vyprané oblečení nenachytal pyl. Omezte čas trávený venku, či používejte kvalitní respirátor, který vás ochrání před vdechováním pylu. Často perte oblečení, koupejte se, myjte si vlasy častěji, abyste odstranili pyl. Do oken si můžete pořídit sítě proti pylu.

Léčba

Na opravdu těžké alergické reakce dostanete od svého alergologa antihistaminika. Vy si můžete pomoci vyplachováním nosu konvičkou, či si po pobytu venku vystříkejte nos mořskou vodou, abyste ze sliznice „spláchli“ částečky pylu. Na vleklou alergickou rýmu bývá potřeba předepsat spreje s kortikosteroidy. Snižují otok a zánět a uvolňují dýchací cesty. Do očí se pak používají speciální kapky, které snižují jejich zarudnutí.

Zvažte imunoterapiiZvažte imunoterapii

Imunoterapie

Existuje dlouhodobé řešení sezónních alergií pomocí imunoterapie, postupně dojde zmenšení přehnaných reakcí na alergeny. Na rozdíl od léků nemívá imunoterapie vliv na bdělost, jako některé léky na alergie. Léčba je opravdu na dlouhé lokte, může trvat i dva až pět let než se budete moci proběhnout po louce, ale výsledek stojí za to. Užijete si jaro bez inhalátorů a kapesníčků.

Článek Přichází sezónní alergie byl publikován 13. dubna 2022 v 08.00 v rubrice Nemoci. Autorem článku je Petra Havlíková. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...

Podobné články

Prosím čekejte ...