Alergie a její příznaky

Tagy:  příznaky, příčiny, léčba, alergie a příznaky

Sponzorované odkazy:

Alergie a její příznaky

Alergické reakce jsou čím dál častějším jevem u lidí všech věkových skupin, někdy se dokonce objevují už u malých kojenců a batolat. Bohužel doba nás nutí neustále polykat prášky a chránit se před smogem a prachem, vlivem čehož jsme stále náchylnější a citlivější. Proto dnes takřka nenajdeme jedince, který by netrpěl alespoň malou, banální alergií. Alergie je ve většině případů pouze nepříliš příjemným společníkem, ale jsou i tací, kteří s ní svádí krutý boj, mnohdy doslova na život a na smrt. Podívejte se na to, jaké má alergie příznaky a jak s ní zatočit.

Příznaky alergie

Mezi nejčastější příznaky alergie patří svědění a opuchání očí, svědění patra či celé ústní dutiny, zduřelé mandle, natékání sliznice, otoky prstů, silná tekoucí rýma, pšikání, kýchání, sýpavý kašel, někdy dokonce vyrážky svědivého charakteru, v těžkých případech přichází také otoky dýchacích cest a dušnost.

Alergií trpí většina populace, autor: The American Yoga AcademyAlergií trpí většina populace, autor: The American Yoga Academy

Příčiny alergie

Příčin alergií mohou být desítky a důvod, proč jsme alergičtí zrovna na kočičí chlupy nebo pyl, je prakticky nezjistitelný. Ovšem pídit se po podstatě alergie není vůbec důležité, podstatné je zjistit ji a následně z okolí odstranit veškeré alergeny způsobující výše popsané nepříjemnosti. Pokud jste například alergičtí na domovní plísně, rozhodně s nimi skoncujte, při alergii na prach je dobré zvýšit četnost uklízení a alergie na roztoče si zase žádají speciální matrace i přikrývky. Co a jak dělat vám vše vysvětlí ošetřující lékař, který vám rovněž předepíše léky tlumící příznaky. Díky nim budete opět schopny normálně fungovat. S občasnými otoky a rýmou se ale budete muset vyrovnat, neboť to k alergiím bohužel neodmyslitelně pat­ří.

Druhy alergií

Kdybychom vyjmenovávali všechny druhy alergií, pravděpodobně by nám nestačil A4 sešit. Co je ale dobré si uvědomit, že alergičtí můžete být opravdu na všechno. Trable vám mohou způsobovat klasické alergeny jako prach, plísně, roztoče, pyl, suché trávy, kvetoucí rostliny a podobně. Další na řadě jsou pak chlupy domácích mazlíčků, které vám bohužel zabraňují k vlastnění pejska nebo kočky. Zapomenout ale nesmíme ani na alergie potravinové, které mohou být i život ohrožující. Mezi nejznámější alergeny patří ořechy, jablka, jahody, vejce, mléko, ale také například syrová zelenina a dokonce tepelně upravené maso.

Velmi typické jsou také potravinové alergie, autor: CrustABakesVelmi typické jsou také potravinové alergie, autor: CrustABakes

Článek Alergie a její příznaky byl publikován 26. února 2013 v 14.00 v rubrice Zdraví a Nemoci. Autorem článku je Veronika Sýkorová. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...

Podobné články

Prosím čekejte ...