Co dělat proti depresi?

Tagy:  jak na deprese, podzim, zima, psychika, léky, radost, léčba

Sponzorované odkazy:

Co dělat proti depresi?

Deprese trápí mnoho lidí – a na podzim se tento stav u mnoha lidí prohlubuje.

Je statisticky dokázáno, že se u většiny lidí v měsíci listopadu projevuje zhoršení nálady, které jsme si zvykli běžně označovat jako depresi. Tomuto stavu podléhají více ženy. Není přesně známo, co je příčinou podzimní skleslosti a smutku, určitě se na něm podílí nedostatek světla, chladné a ponuré počasí, tlak v zaměstnání na splnění úkolů konce roku, ale také blížící se vánoční čas, který se celá řada z nás naučila spojovat místo s radostným očekáváním s předvánočním úklidem, shonem a stresem z toho, že vánoce nelze odložit, protože nic určitě nebude hotovo včas.

Deprese se na podzi prohlubují, autor: jumins86Deprese se na podzi prohlubují, autor: jumins86

Každý rok se ptáme, jak se tomuto stavu vyhnout a každoročně zjišťujeme, že se nám to nedaří. Člověk s těžkou depresí patří samozřejmě pod ochrannou ruku psychiatra. Depresi se nevyplácí podceňovat, může totiž bez větších náznaků skončit i sebevraždou a vánoční čas k tomu může být dobrým důvodem. Ale pro ty, kteří propadají trudomyslnosti pouze na podzim, několik rad existuje. Především neřešte spaní prášky, alkoholem, kávou a cigaretami. Spěte minimálně 7 hodin denně. Pokud trpíte nespavostí, používejte přírodní uspávadla (meduňka) Občas si zacvičte. K tomu se většinou člověk sám nedonutí, takže je dobré se domluvit s partou lidí, se kterými se i příjemně odreagujeme, na pravidelném volejbalu, kuželkách, józe, halovém fotbálku, plavání, sauně nebo třeba na hře šachů. Pokud jste nesportovní typ a nemáte kamarády, choďte občas do práce pěšky. Víkendové dny věnujte svým blízkým, koníčkům, odpočinku. Teď nastává ten pravý čas na rozšíření akvária, lepení modelů letadel, dopletení svetru, doplnění rodinného alba. Využijte každého slušnějšího dne k pobytu v přírodě, za sněhové vánice plánujte letní dovolenou. Pracujte s chutí, nepřepínejte se a nenechejte se otrávit, využívejte pracovní přestávky na jídlo. Nepříjemné věci řešte hned po ránu, ať na ně nemusíte celý den myslet. Trénujte odolnost nervové soustavy, neklaďte si nereálné cíle. Naučte se hledat potěšení z běžných věcí, které nás obklopují a které si v běžném shonu ani neuvědomujeme. Pravidelně navštěvujte internetovou lékárnu.

Článek byl publikován se souhlasem webu ordinace.cz

Článek Co dělat proti depresi? byl publikován 14. listopadu 2012 v 12.00 v rubrice Psychologie. Autorem článku je Veronika Sýkorová. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...