Dříve, než u vás zaťuká podzimní deprese

Sponzorované odkazy:

Dříve, než u vás zaťuká podzimní deprese

Pod pojmem podzimní deprese se často schovává změna nálady, která přichází nebo se zhoršuje během podzimních a zimních měsíců, odborně se kvalifikuje jako sezónní afektivní porucha. Ať již toho bubáka v hlavě pojmenujete jakkoliv, jistě vás zajímá, čím a jak zmírnit jeho příznaky. SAD – tedy sezónní afektivní poruchy (SAD) jsou formy deprese vyvolané změnami denního světla a počasí. Výskyt podzimní deprese je nejspíše způsoben narušením cirkadiálního rytmu těla. Z léta jsme zvyklí na sluníčko a velice dlouho je světlo i do noci. Podzimní plískanice se našemu tělu prostě a jednoduše nelíbí. Co s tím?

Pocity deprese, demotivace, neustálá únava, ztráta radosti, potíže s usínáním, nespavost, plačtivost, to vše jsou příznaky podzimní deprese. Nestyďte se poradit s odborníkem, lékař vám může změřit hladinu hormonů, vitamínu D, které často při nesprávné hladině mohou za podobnou fyzickou nepohodu.

Inspirujte se obyvateli skandinávských zemí, kde je tma po velkou část roku a snažte se tělu dopřát více světla pomocí svíček, LED lampiček, někteří lidé nedají dopustit na tzv. červené světlo. Chybu neuděláte ani užíváním voňavých esenciálních olejů, které dokáží zvednout náladu – doporučuji třeba mandarinkový, který dodá energii a osvěží mysl. Usínání vám usnadní doplňky stravy s melatoninem a pár kapek levandulového oleje na polštář.

Pokaždé, když to jen půjde, vydejte se do přírody načerpat energii, procházka podzimní přírodou, kdy vaši tvář polechtají poslední hřejivé sluneční paprsky a budete se moci pokochat barevným padajícím listím vám zvedne náladu.

Když bude venku pochmourno, pozvěte si kamarády domů, uspořádejte si herní večer, kde si zahrajete deskové hry, či si pusťte oblíbené filmy. Snažte se nevyhýbat společnosti, i když nemáte zrovna dobrou náladu.

Chybí-li vám motivace a díky podzimní depresi odkládáte úkoly a valíte před sebou své povinnosti jako kámen, udělejte si seznam důležitých povinností a po každém úkolu si jej ze seznamu odškrtávejte. Hodně doma větrejte a snažte se mít co nejčastěji rozhrnuté závěsy, čerstvý vzduch vám pomůže nejen s usínáním, ale přes den i s koncentrací. Pořiďte si domů solnou lampičku a co nejvíce zelených rostlin. Nejlépe takových, o kterých se říká, že čistí vzduch od škodlivin, třeba klasický tchýnin jazyk (Dracaena trifasciata).

Neutápějte své deprese ve skleničce s alkoholem, raději si udělejte čerstvý pomerančový džus a jezte co nejvíce ovoce a zeleniny. Do stravy přidejte banány, které jsou výborným ovocem pro zvednutí nálady. Jezte nakládanou zeleninu, kvašené zelí, kupte si probiotika. Je dokázáno, že lidé se zdravým mikrobiomem ve střevech snadněji čelí výkyvům nálad.

Nyní již na sluníčku příliš vitamínu D nenachytáte, a tak zvažte jeho doplňování pomocí suplementů. Vitamín D je zásadní pro naši imunitu a ovlivňuje tvorbu a distribuci všech důležitých hormonů v našem těle a jeho nedostatek dokáže v našem těle nadělat opravdovou paseku.

Máte-li nějaké starosti a rodinu a přátele daleko, klidně si veďte deník, jednoduše se ze všech svých chmurů a starostí vypište. Uleví se vám. Nezapomeňte si do deníčku zaznamenávat i věci, které se vám v životě povedly a za co jste ten daný den vděční.

Pokud vaše „podzimní depka“ trvá déle než šest týdnů, měli byste navštívit odborníka, je dost možné, že se u vás jedná o klasickou klinickou depresi. Za návštěvu psychologa, či psychiatra se rozhodně nemusíte stydět. Každý z nás v životě prošel obdobím, kdy se mu příliš nedařilo.

Článek Dříve, než u vás zaťuká podzimní deprese byl publikován 11. října 2023 v 07.00 v rubrice Nemoci. Autorem článku je Petra Havlíková. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...

Podobné články

Prosím čekejte ...