Jak sdělovat dětem citlivá témata?

Tagy:  citlivé téma, oznámení, chování, charakter, vlastnosti, růst, výchova dětí

Sponzorované odkazy:

Jak sdělovat dětem citlivá témata?

Děti jsou vždy naší budoucností a proto bychom měli dbát na jejich řádnou výchovu a růst, jak se patří. Ovšem ne vždy se zadaří a bohužel se často setkáme s případy, kdy výchova selhala a děti ztratily veškeré iluze o světě a zájem, něčeho v životě dosáhnout. Zkrátka a dobře, možná si mnozí neuvědomují, jak moc citlivá stvoření děti jsou a že bychom s nimi měli zacházet opatrně a především trpělivě, neboť ignorace jejich bytí a všetečných otázek, může mít fatální následky. S tímto problémem jde samozřejmě ruku v ruce otázka, jak dětem sdělovat citlivá témata a co udělat proto, aby v nich nové zjištění zanechalo co nejmenší negativní následky.

Rozlišujte míru citlivosti

Pod pojmem citlivé téma si logicky každý představí něco naprosto odlišného. Pro někoho je citlivé vše ohledně sexuality a intimity, kdežto jiný nedokáže hovořit o smrti. Jakmile se jedná o děti, je dobré rozlišovat míru citlivosti. Musíte vždy počítat s tím, že dítě zareaguje na sdělení o přestěhování se do jiného města naprosto odlišně, než když se dozví o úmrtí blízkého člena rodiny. Zvažte také, zda za citlivé nepovažujete takřka vše, co je trochu nepříjemné a co musíte ratolesti oznámit. Pakliže budete extrémně dramaticky přistupovat k seznámení dítěte s novým partnerem či k oznámení, že letos se letní dovolená u moře konat nebude, v dítku snadno vybudujete choulostivost a přecitlivělost, kterou si velmi těžce ponese do dalších let a bude se špatně vyrovnávat s každou, byť jen trochu nepříjemnou a stresující, situací. Mějte zkrátka na paměti, že jeho charakter pomáháte budovat již od narození.

Děti jsou velmi citlivá stvoření, autor: CubaGalleryDěti jsou velmi citlivá stvoření, autor: CubaGallery

Jak oznámit životní změnu?

Změny, i ty radikálnější, zkrátka k životu patří a vaše dítě by s nimi mělo být obeznámeno. Může se přihodit, že dostanete lukrativní pracovní příležitost, za kterou se budete muset s celou rodinou přestěhovat, rozvedete se s manželem a tím otcem vašeho dítěte, následně se znovu vdáte a případně přivedete nové ratolesti z předchozího vztahu vašeho současného partnera. Ke všem těmto událostem stavte dítě jako k hotové věci, v klidu mu vysvětlete, jak se věci mají a dejte mu čas, se vším srovnat. Rozhodně však váš potomek nesmí nabýt dojmu, že má do vašeho rozhodování právo zasahovat a výrazně jej ovlivňovat. Dítě je vaší nedílnou součástí, proto s ním vždy počítáte a měl by vás zajímat jeho názor, ovšem do koho se zamilujete, či nikoli, ovlivnit rozhodně nemůže.

Jak oznámit úmrtí?

Úmrtí blízké či dokonce nejbližší osoby je tím nejhorším, co nás může potkat, ovšem i o těchto tragédiích život je a bohužel, i vás a vaše dítě mohou potkat. V takovýchto případech ratolesti skutečnost oznamte v klidu, v pohodlí domova, dejte průchod jeho emocím a buďte mu neustálou oporou. Pakliže se se ztrátou dítě bude vyrovnávat po svém, začte se uzavírat do sebe či extrémně dlouho truchlit, nestyďte se za vyhledání dětského terapeuta.

Článek Jak sdělovat dětem citlivá témata? byl publikován 24. dubna 2013 v 12.00 v rubrice Psychologie. Autorem článku je Veronika Sýkorová. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...