4 tipy jak se zbavit stresu

Tagy:  nervozita, psychika, zdraví, odpočinek, četba, sport, relaxace, čokoláda

Sponzorované odkazy:

4 tipy jak se zbavit stresu

Stres je slovo, se kterým se setkal snad každý člověk na této planetě. Tento zdánlivě neškodný pojem se plíživě vkrádá do hlad lidí všech věkových kategorií od malých dětí až po starší generace. Nechtěný společník dovede nejenom pokazit dobrou náladu, ale nepříjemně rozechvět celé tělo a mít negativní vliv na chování, náladu, ale také na zdravotní stav, neboť jej často doprovází silné křeče v oblasti břicha, průjmy, zvracení a někdy i migrény. Přestaňte se stresovat ze stresu a naučte se jej účinně odbourávat.

Zapojte mozek na plné obrátky

Největší problém stresu je, že přichází nečekaně, bez varování a někdy i bez větší příčiny. Každý má zkrátka stresovou hladinu jinak nastavenou a zatímco jednoho vystresuje až opravdový průšvih, jiný se může pořádně vynervovat při dobíhání tramvaje či nepříjemným telefonátem. Pakliže patříte k těm, kteří nemají ke stresu daleko a prakticky s ním dennodenně přijdete do styku, naučte se nad ním přemýšlet. Vždy, když se dostaví známé pocity sevření žaludku, začněte přemýšlet nad tím, zda je stres v dané situaci vůbec oprávněný a jednoduše se uveďte do klidu. Dostavil se stres záhy po tom, co jste zjistili zpoždění vlaku, který vás nestihne včas dopravit do práce? Začněte zhluboka dýchat a racionálně si odůvodněte, že vzniklou komplikaci nijak neovlivníte.

Stres pokazí dokonale dobrou náladu, autor: bottled_voidStres pokazí dokonale dobrou náladu, autor: bottled_void

Jednou za čas vypněte

Málo kdo si v dnešní době může dovolit zahálet a mít čas sám pro sebe. Drtivá většina lidí je od rána do večera v zaměstnání a dělá maximum pro uživení sebe a svojí rodiny. Ovšem v takovém shonu se není čemu divit, že je stres vaším nejlepším přítelem. Jednou za čas proto zkrátka vypněte. Zajděte si na masáž, do sauny či si zasportujte, nechte doma veškerou elektroniku, kromě mp3 přehrávače s muzikou a načerpejte nové síly do dalších dní.

Staré dobré knihy

Vlivem moderních technologií mnohdy zapomínáme na věci, které pro nás dříve dost znamenaly. Řeč je například o klasických knihách, které bohužel vystřídaly elektronické čtečky a ipady. Představte si situaci, kdy se s hrnkem horkého čaje schoulíte na pohovku a přečtete si strhující román. Jak jinak se zbavit stresu, než právě takto?

Útok na chuťové pohárky

Již středověké národy věděly, jaký vliv na lidskou psychiku má čokolády. Obstarejte si proto kvalitní hořkou čokoládu s alespoň 70ti procenty kakaových bobů a v dobách největšího stresu po ni vždy sáhněte. Pozor ale, aby se čokoláda nestala vaši drogou a vy se za pár měsíců nestresovali z kilogramů navíc.

Čokoláda bojuje proti stresu, autor: DGH ChocolatierČokoláda bojuje proti stresu, autor: DGH Chocolatier

Článek 4 tipy jak se zbavit stresu byl publikován 5. července 2013 v 12.00 v rubrice Zdraví a Nemoci. Autorem článku je Veronika Sýkorová. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...