Popáleniny od slunce – víte, jak si ulevit?

Sponzorované odkazy:

Popáleniny od slunce – víte, jak si ulevit?

O důležitosti ochrany pokožky před sluncem a používání krémů s ochranným SPF faktorem se již popsaly stohy a stohy papírů. Všichni víme, že je důležité v létě chránit pokožku, ale i hlavu před přímým působením slunce. Bohužel ne vždy se nám to povede a dojde k popáleninám.

Ty běžnější doma zaléčíte pomocí babských rad a kosmetiky po opalování, či panthenolu. Vážné popáleniny s puchýři, byste měli pořešit s lékařem. Vážné spálení sluncem může způsobit trvalé poškození pokožky. I jedno vážné spálení zvyšuje riziko vzniku rakoviny kůže. Proto na sebe dávejte na sluníčku extrémní pozor. Zejména malé děti a světlovlasí lidé se světlou pokožkou by měly používat opravdu vysoký ochranný faktor.

Spáleniny od slunce také přispívají k předčasnému stárnutí pleti, vzniku pih a hyperpigmentaci. Jedná se v podstatě o poškození pleti UV zářením a volnými radikály.

Co dělat když už jste se spálili?

Každého jistě napadne dát si co možná nejstudenější sprchu, aby se tělo ochladilo – nepoužívejte mýdlo. V obchodě snadno koupíte chladivé gely, které vám od bolesti pokožky pomohou a dodají okamžitou hydrataci. Nezapomínejte však na to, že se potřebujete hydratovat i zevnitř takže pijte hodně vody.

Můžete také zkusit potřít pokožku krémem, který obsahuje aloe vera, které pokožku zklidní a podpoří hojení. S tím pomáhá i zmiňovaný panthenol. Naopak se nenatírejte olejem, či vazelínou, pokožka potřebuje dýchat. Pokud máte bolesti, vezměte si brufen, uleví vám od bolesti a má protizánětlivé vlastnosti.

Pokud máte puchýře, zakryjte je sterilním materiálem a v žádném případě je nepropichujte. Puchýř slouží jako ochrana spodních vrstev pokožky.

Až se kůže trochu zklidní, můžete vyzkoušet koupel z ovesných vloček, uvidíte, že vám uleví. Svědí-li vás hojící se pokožka, přidejte do vody trochu jedlé sody.

Snažte se několik dnů sluníčku vyhýbat, musíte-li přesto ven, noste prodyšné oblečení – s dlouhými rukávy, dlouhé sukně, či volné kalhoty. Pokožka potřebuje nějaký ten čas na zahojení.

Článek Popáleniny od slunce – víte, jak si ulevit? byl publikován 16. srpna 2023 v 07.00 v rubrice Zdraví. Autorem článku je Petra Havlíková. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...