Zbavte se bolesti zad: 5 rad pro výběr matrace

Tagy:  bolavá záda, zdraví, matrace, bolesti, obtíže, nemoc, ordinace, lékař

Sponzorované odkazy:

Zbavte se bolesti zad: 5 rad pro výběr matrace

Nemusíte se budit rozlámaní, s bolestí za krkem nebo v zádech. Pokud si totiž ustelete na opravdu kvalitní a správně vybrané matraci, bolesti zad vám nehrozí.

Čím se při nákupu matrace řídit? Sestavili jsme pro vás desatero toho, co mít na paměti, na co se ptát. Průvodcem správným výběrem je Ing. František Hlaváč z firmy Magniflex, výrobce kvalitních matrací. Pokud jeho rady dodržíte, pak nemůžete rozhodně udělat chybu.

1. Jak je matrace tvrdá?

Mělo by to být první, o co se budete zajímat. Obecně platí úměra, že čím vyšší je vaše hmotnost, tím tvrdší matraci byste měli mít. Ovšem musíte brát také zřetel na to, v jaké poloze nejčastěji a nejdéle spíte. Jestli to je rovně na břiše nebo zádech, můžete zvolit tvrdou, jestli to je na boku, pak je zapotřebí si vybrat měkčí. Velmi měkké matrace mohou mít osoby s nízkou hmotností, nebo mohou být v místech přechodného přespávání. Pro každodenní nebo časté nocování musí ale matrace poskytnout tělu oporu. Muži mají přitom většinou raději matrace tvrdší, ženy měkčí. Vliv má při rozhodování ale i věk – dětem kupte pevnější matraci střední tvrdosti, mladšímu člověku klidně tvrdší a staršímu zas anatomickou, elastičtější matraci. Matrace by vás neměla tlačit, takže je dobré si ji u vždy u prodejce vyzkoušet.

Zbavte se bolestí, autor: vseozdraviZbavte se bolestí, autor: vseozdravi

2. Kvalitní materiál

Na výběru kvalitního materiálu si dejte velmi záležet. Vaše tělo s ním bude v kontaktu kolem osmi hodin denně, čili musíte mít absolutní jistotu, že jsou testované z hlediska zdravotní nezávadnosti, ale i schopné poskytnout ortopedickou oporu těla. Rozhodně dbejte i na kvalitní povlak matrace, ten musí být snadno udržovatelný, prodyšný, ale i savý. Oceníte i schopnost moderního materiálu umět pomoci s likvidací roztočů. Moderními materiály jsou hlavě nejrůznější pěny – například ty studené, líně a paměťové, které jsou skvěle elastické, tvarově stálé a dlouho vydrží. Navíc pomohou s odvodem tepla těla a poskytnou potřebnou oporu. Na trhu jsou i matrace latexové z přírodního kaučuku, které jsou velmi měkké a pružné. Jejich obliba ale v posledním desetiletí výrazně klesá. Osvědčenou klasikou jsou i pružiny a taštičkové pružiny, které (pokud je jich dostatečné množství) zajistí optimální rozložení hmotnosti těla. Moderní zpracování zajistí, že se pružiny neuvolňují a dlouho vydrží. S ohledem na tlakové body, které pružiny na těle vytváření, není možné na pružinové matrace získat nejvyšší zdravotní certifikaci. S výběrem vám ale vyškolený prodejce poradí přesně na míru vašim potřebám.

3. Nosnost matrace

Dobrý prodejce se vás vždy musí zeptat na hmotnost člověka, pro kterého je matrace určena. Bez tohoto údaje není možné zvolit matraci, která zajistí kvalitní spánek. Většina výrobců uvádí maximální zatížení, při kterém si matrace zachová všechny své kladné ortopedické vlastnosti.

4. Vhodné lůžko

Při nákupu matrace byste už zcela jistě měli vědět, do jaké postele ji použijete – tedy zda má pevné dno, rošt obyčejný či polohovací. Ne všechny matrace jsou vhodné pro všechny jmenované možnosti, ale obecně je lepší pevný lamelový nebo prkenný rošt, který umožní odvětrávání lůžka.

5. Cena

Jak vidíte, dali jsme ji až na poslední místo. Na kvalitní matraci se totiž opravdu nevyplatí šetřit. Musíte počítat s tím, že čím kvalitnější matriál, tím dražší matrace bude. Ovšem než začnete snižovat své požadavky, abyste se dostali k nižší ceně, vzpomeňte si, jak často vás bolí hlava nebo záda. A jak obtěžující ta bolest je, kolik energie a peněz vás stojí obcházení doktorů, léky na bolest, lázně… Možná pak přehodnotíte svůj přístup a „obětujete“ pár tisíc navíc – zvlášť proto, že na kvalitní matraci budete spát každý den několik let a chcete spát dobře. Opravdu kvalitní matrace vydrží nejméně osm let – což je i doba, za kterou ji odborníci doporučují vyměnit. Pak si cenu vydělte počtem nocí, ve kterých si díky ní dopřejete zdravý a vydatný spánek – i v případě investice dvaceti tisíc to vyjde na pouhých sedm korun denně, což rozhodně není přemrštěná cena.

Článek byl publikován za souhlasu ordinace.cz

Článek Zbavte se bolesti zad: 5 rad pro výběr matrace byl publikován 9. února 2014 v 20.00 v rubrice Zdraví. Autorem článku je Veronika Sýkorová. Pro diskusi slouží komentáře (4).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...