Jak vybrat matraci pro bolavá záda?

Jak vybrat matraci pro bolavá záda?

Špatný a nekvalitní spánek trápí celou řadu lidí. Pokud je člověk po 8hodinouvém spánku, ještě více unavený než když šel spát, musí být něco špatně. Většinou za to může nevhodná matrace. Jak si vybrat matraci, tak aby nám neničila život, ale sloužila nám? Základní rady pro správný výběr, jaký materiál je nejvhodnější, co vše by měla kvalitní matrace splňovat, by vám měl objasnit následující článek.

Při správném výběru se dá předejít problémům s pohybovým ústrojím, bolestem hlavy nebo se zbavit nespavosti. Výběr matrace by se neměl podcenit a nesnažit se na ní ušetřit. Důležitými kritérii jsou tvrdost matrace, kvalitní materiál, nosnost matrace, na jakou postel bude položena.

Tvrdost matrace

Tvrdost matrace by měla být první vlastnost, která by měla být zkoumána. Obecně platí, čím větší hmotnost, tím větší tvrdost. Co je dobré si uvědomit, v jaké poloze se nejčastěji spí. Pokud vede poloha na břiše nebo zádech, je vhodná tvrdší matrace, naopak pokud se spí více na boku, je vhodná měkčí. Nezbytností je matraci již u prodejce.

Kvalitní materiál

Kvalita materiálu je rozhodující, a u bolesti zad zcela zásadní. U spánku je velmi důležité mít správnou polohu těla. Existují tři typy materiálů, které udrží správnou polohu. Kvalita je samozřejmě spojena s cenou. Jestliže již záda bolí, určitě se nevyplatí šetřit.

Matrace latexové

Latexové matrace jsou vyráběny z pěnové pryže (latexu). Mezi kladné vlastnosti se řadí dlouhá životnost, výbornou prodyšností a vysokou bodovou elasticitou. Právě díky elasticitě je vhodná pro lidi s poruchou pohybového ústrojí. Latexové matrace mají několik anatomických zón, které správně rozloží tělesné váhy.

Matrace líná pěna

Líná pěna disponuje vlastnostmi, reakce na teplo a hmotnost, díky tomu dokáže zmírnit tlak v jednotlivých místech těla a předcházet tak proleženinám nebo zmenšovat bolest zad. Udrží správnou polohu páteře po celou dobu. Sníží bolest kolen a kloubů, zlepšuje oběhový systém je vhodná pro starší lidi a lidé se zdravotními problémy.

Matrace pružinové a taštičkové

Tradiční pružinové matrace prošly velkým vývojem a odstranily své nedostatky. Vyrábějí se v několika druzích a velkou výhodou je možnost, nechat si vyrobit matraci na míru. Dalším plusem je uložit ji na pevnou podložku i do špatně větratelných místností. Taštičková matrace je známá pro svou dlouhou životnost.

Nosnost matrace a rošt

Bez znalosti váhy uživatele matrace nelze vybrat správnou matraci. Výrobci by měly uvádět maximální nosnost, která dokáže zajistit všechny správné vlastnosti matrace. Je nutní si uvědomit zda bude matrace položena pevné dno, rošt obyčejný nebo polohovací. Ideálním řešením je lamelový nebo prkenný rošt, který umožňuje odvětrávání.

Správná velikost

U bolesti zad se doporučuje šířka matrace minimálně 90 cm, pro snadné přetáčení při spánku. Délka je ovlivněna výškou člověka, obecně platí, že by měla být o 15cm vyšší než výška člověka. Nejčastějšími délkami jsou 180 nebo 190 cm, ideální v poměru šířky a výšky je 180×90 cm, pro manželskou postel můžete sehnat také matrace 180×200 cm. Výška by měla být kolem 15cm.

Článek Jak vybrat matraci pro bolavá záda? byl publikován 14. ledna 2015 v 15.15 v rubrice PR články. Autorem článku je redakce. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...