Cvičení na záda aneb jak na bolest

Tagy:  Záda, cvičení na záda, cviky, bolest, specialista

Sponzorované odkazy:

Cvičení na záda aneb jak na bolest

Každý z nás se jistě alespoň jednou setkal s bolestí zad, která dokáže člověku dosti znepříjemnit život. Naučte se pár základních rad, díky kterým na záludnou bolest vyzrajete. Před tím než se vrhnete na samotné cvičení byste se měli nejprve krátce rozehřát. Rozehřátí by mělo trvat 5 až 10 minut a to ve svižném a důkladném tempu, můžete využít rotoped či běžecký pás. Po nešizeném rozehřátí, kdy je tělo už zahřáté může pokračovat protažením svalů pomocí strečinku.

Koho trápí bolesti?

Prvním typem jsou lidé se sedavým zaměstnáním, čili lidé sedící prakticky celou pracovní dobu u stolu ať už před počítačem nebo u pokladny v supermarketu a nebo za volantem automobilu jako profesionální řidiči. Takto pracujícím lidem v důsledku nízké fyzické aktivity ochabují fázické svaly, které následně, i při jen mírné zátěži svou silou nestačí a způsobují právě bolesti zad. Další skupinou často trpící na bolavá záda jsou lidé jednostraně zatěžující svá záda ať už při pracovní činnosti, či sportu nebo i jiným způsobem, čímž dochází k jejich přetěžování v určitých partiích, což má za následek vznik disbalancí v rozvoji jednotlivých svalových skupin v oblasti trupu. Důsledkem pak opět bývá bolest zad. Do této skupiny můžeme také zařadit těhotné ženy, které se často ve vyšších stupních těhotenství setkávají s větší či menší intenzitou s bolestmi zad, obzláště pak v oblasti bederní a hrudní páteře. Ty bývají způsobeny především změnou těžiště těla v důsledku rostoucího bříška. V důsledku tohoto vychílení těžiště těla těhotné ženy, pak dochází ke zvětšení bederní lordózy a potažmo i hrudní kyfózy.

Vyzrajte na nepříjemnou bolest zad, autor: simbalozaVyzrajte na nepříjemnou bolest zad, autor: simbaloza

Jak na bolest?

Jednou z hlavních cest jak se dlouhodobě zbavit samotné bolesti zad je zbavit se její samotné příčiny. Příčinou bolavých zad bývá, v drtivé většině případů, svalové oslabení nebo zkřížení disbalance syndromu. Cvičení na bolavá záda vedoucí k odstranění bolesti zad a nebo sloužící jako prevence, by se měla provádět pravidelně a s co nejvyšší přesností. Pravidelnost a správnost provedení je přímo úměrná k účinnosti cvičení na odstranění bolesti zad. Vysokoškolsky vzdělaný osobní kondiční trenér vám pomůže zbavit se nepříjemných bolestí. Samozřejmě, že trvalost absence bolesti zad bude záležet na vaší disciplíně ve vztahu ke cvičení, které bolestem zad zabraňuje. Vedení odborně vzdělaného trenéra zaručí, že vaše snaha nepřijde v niveč.

Cvik s gumou

Sedněte si na rovnou podlahu a narovnejte záda, gumou si podepřete chodidla a pomalým, táhlím pohybem je natahujte a zase uvolňujte. Nezapomeňte přitom na stále narovnaná záda. Cvik opakujte alespoň desetkrát po sobě.

Bolesti zad se můžete zbavit během pár minut, autor: zdravavyzivaBolesti zad se můžete zbavit během pár minut, autor: zdravavyziva

Článek Cvičení na záda aneb jak na bolest byl publikován 28. dubna 2012 v 15.00 v rubrice Zdraví. Autorem článku je Veronika Sýkorová. Pro diskusi slouží komentáře (2).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...

Podobné články

Prosím čekejte ...