Jak poznat kvalitní potraviny během pár sekund?
Sponzorované odkazy:
Vyznat se v tom, jaké potraviny jsou dobré a které nikoli, dnes není vůbec jednoduché. Naše babičky snědly to, co sami vypěstovaly, podojily a nebo přinesly od sousedky. Všechno bylo kdysi bio a stoprocentně přírodní, takže vývar, který by jako vývar nechutnal, zkrátka neexistoval. Dnes nás ale supermarkety balamutí reklamami a novinkami, které hlásají čerstvé a vynikající suroviny, které jsou ovšem pouze hezky zabalené. Jak tedy poznat kvalitní kus výživy, ani byste složitě museli zkoumat a bádat?
Fakt, že na obale stojí „fitnes“, „čerstvé“, „dietní“ a nebo „vynikající“, ještě neznamená, že tomu tak ve skutečnosti je. Pokud se ale naučíte rozluštit základní název výrobku a obal pouhým okem, máte vystaráno.
Mléko
Pouhým okem toho moc nevyzkoumáte, neboť bývá v krabici, do které opravdu nevidíte, stačí se ale podívat na etiketu a rázem máte jasno. Odstředěno mléko by mělo obsahovat maximálně 0,5 procent tuku, polotučné 1,5 procent tuku a to plnotučné do 3,5. Pakliže se některé položky vychylují a nebo je zde zmínka o přidaných látkách a konzervantech, produkt neberte.
Zmrzlina
Se zmrzlinami je to trochu složité, neboť se dělí na ty smetanové a „vodové“. Ty z vody, neboli sorbety, nesmějí obsahovat žádný přidaný tuk, pouze cukry. Ovšem ty smetanové, mléčné a nebo tvarohové zase nesmějí mít žádné rostlinné tuky, pouze mléčnou bílkovinu a mléčný tuk.
Džem
Někteří lidé si pletou pojem džem a marmeláda, rozdíl je zde však markantní. Zatímco marmeláda je jakýsi ovocný želatinový krém, džem by měl být nejenom vyroben z ovoce, ale také by měl obsahovat alespoň 35 g ovoce na 100 g výrobku. Pakliže je obsah ovoce větší, jedná se o extra výběrový džem a ten je samozřejmě jedničkou na trhu.
Šunka
Není šunka jako šunka. Některé, zpravidla ty lacinější varianty, obsahují často 55 procent masa a zbytek vodu a samozřejmě tuky a sůl. Pokud si chcete pochutnat na opravdu kvalitní šunce, měla by mít alespoň 75 procent masa, v případě výběrového produktu 90 procent.
Článek Jak poznat kvalitní potraviny během pár sekund? byl publikován 4. dubna 2014 v 12.00 v rubrice Zdravá výživa a Zdraví. Autorem článku je Veronika Sýkorová. Pro diskusi slouží komentáře (0).
Podobné články
- Alergie na potraviny 15.11.2012 17.00
- Funkční potraviny: zasytí a léčí 08.02.2013 13.00
- Zdravé potraviny neznamenají dietní! 08.10.2014 18.00
- Kde nakupovat zdravé potraviny? 09.09.2014 12.00
- Potraviny, díky kterým nebudete stárnout 14.02.2017 12.00
Top 10
- Umíte rozlišit mezi úpalem a úžehem? II. díl
- Leukocyty – zvýšené množství v krvi a moči
- Kronova nemoc - choroba zažívacího ústrojí
- Tejpování obličeje – zaslouží si vaši pozornost?
- Problém, o kterém se nemluví - bolesti kostrče I. díl
- Posílení imunitního systému u dětí
- Péče o zuby začíná již v dětském věku
- Mononukleóza – nemoc (nejen) z líbání - II. díl
- Jak chránit svou pokožku na cestách
- IZIP - elektronická zdravotní knížka VZP
Tagy
dieta úpal, úžeh mononukleóza péče o chrup, strava imunita kosmetika hubnutí zdraví
Doporučujeme
Magazín Uzdravim.cz se tématikou zdraví a nemoci, zdravotní problémy.