Jak poznat kvalitní potraviny během pár sekund?

Tagy:  jídlo, výrobky, nakupování, kvalitní potraviny, tuky, soli, voda, cukry

Sponzorované odkazy:

Jak poznat kvalitní potraviny během pár sekund?

Vyznat se v tom, jaké potraviny jsou dobré a které nikoli, dnes není vůbec jednoduché. Naše babičky snědly to, co sami vypěstovaly, podojily a nebo přinesly od sousedky. Všechno bylo kdysi bio a stoprocentně přírodní, takže vývar, který by jako vývar nechutnal, zkrátka neexistoval. Dnes nás ale supermarkety balamutí reklamami a novinkami, které hlásají čerstvé a vynikající suroviny, které jsou ovšem pouze hezky zabalené. Jak tedy poznat kvalitní kus výživy, ani byste složitě museli zkoumat a bádat?

Fakt, že na obale stojí „fitnes“, „čerstvé“, „dietní“ a nebo „vynikající“, ještě neznamená, že tomu tak ve skutečnosti je. Pokud se ale naučíte rozluštit základní název výrobku a obal pouhým okem, máte vystaráno.

Mléko

Pouhým okem toho moc nevyzkoumáte, neboť bývá v krabici, do které opravdu nevidíte, stačí se ale podívat na etiketu a rázem máte jasno. Odstředěno mléko by mělo obsahovat maximálně 0,5 procent tuku, polotučné 1,5 procent tuku a to plnotučné do 3,5. Pakliže se některé položky vychylují a nebo je zde zmínka o přidaných látkách a konzervantech, produkt neberte.

Autor: administrator-galeria-uninterAutor: administrator-galeria-uninter

Zmrzlina

Se zmrzlinami je to trochu složité, neboť se dělí na ty smetanové a „vodové“. Ty z vody, neboli sorbety, nesmějí obsahovat žádný přidaný tuk, pouze cukry. Ovšem ty smetanové, mléčné a nebo tvarohové zase nesmějí mít žádné rostlinné tuky, pouze mléčnou bílkovinu a mléčný tuk.

Džem

Někteří lidé si pletou pojem džem a marmeláda, rozdíl je zde však markantní. Zatímco marmeláda je jakýsi ovocný želatinový krém, džem by měl být nejenom vyroben z ovoce, ale také by měl obsahovat alespoň 35 g ovoce na 100 g výrobku. Pakliže je obsah ovoce větší, jedná se o extra výběrový džem a ten je samozřejmě jedničkou na trhu.

Šunka

Není šunka jako šunka. Některé, zpravidla ty lacinější varianty, obsahují často 55 procent masa a zbytek vodu a samozřejmě tuky a sůl. Pokud si chcete pochutnat na opravdu kvalitní šunce, měla by mít alespoň 75 procent masa, v případě výběrového produktu 90 procent.

Autor: kentwangAutor: kentwang

Článek Jak poznat kvalitní potraviny během pár sekund? byl publikován 4. dubna 2014 v 12.00 v rubrice Zdravá výživa a Zdraví. Autorem článku je Veronika Sýkorová. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...