Které sýry jsou chutné, zdravé a které odpad?
Sponzorované odkazy:
Mléčné výrobky jsou velmi oblíbeným druhem potravin, které by se v jídelníčku měly objevovat, a pokud na ně nemáte alergii či netrpíte intolerancí mléka, ideální každý den. Mléko jakožto takové není populární u všech, ovšem sýry naopak miluje takřka každý. Ovšem jak to tak s potravinami bývá, ne všechny jsou zdravé a kvalitní, Vedle opravdu dobrých výrobků se také najdou takové, které lze bez obav nazvat jako dopad. Dokážete je od sebe spolehlivě rozdělit?
Kravské, kozí či ovčí?
Sýry a celkově mléčné výrobky z kravského mléka jsou konzumovány nejvíce a to pravděpodobně proto, že většině lidem ty kozí a ovčí tak trochu zapáchají a připadají příliš aromatické. To je ovšem škoda, protože právě kozí a ovčí sýry jsou podstatně zdravější a jídlům dodají na pikantnosti. Lidem, kteří trpí mléčnou intolerancí tak kozí i ovčí výrobky, včetně samotného mléka, naprosto vyhovují, neboť nemají tendence dráždit střeva ani způsobovat alergie a kožní problémy.
Vsaďte na Itálii
Pokud si chcete dopřát opravdu kvalitní kus sýru, který můžete konzumovat jak syrový, tak tepelně upravený, vsaďte na Itálii, která je známá svou oblibou v jakostních potravinách. Na smetanové omáčky volte plísňovou gorgonzolu, která je výrazná, zapečené pokrmy doplňte jemnou mozarellou a do dezertů použijte známé mascarpone, které je jemné a neskutečně lahodné. V restauracích se po těchto sýrech nebojte zeptat, vyhnete se tak hermelínu nebo eidamu.
Něco na dietu
Italské sýry jsou vynikající sami o sobě a asi málo kdo jim odolá, ovšem o nějaké dietce rozhodně nemůže být řeč, neboť jsou poměrně tučné. Pokud chcete před létem shodit nějaký ten kilogram, vyberte si olomoucké tvarůžky, neboli syrečky. Vadit by vám sice mohla jejich nelibá vůně, avšak svou chutí jsou lahodné a především opravdu dietní.
Pryč od zbytků
Sýry, které opravdu nejsou kvalitní a kterým se pokud možno vyhněte, jsou všechny ty, co si říkají tavené. Tyto varianty sýrů obvykle dáváte svým dětem, ale ve skutečnosti jim na chleba mažete zbytky tuků, solí a dalších příměsí, které jsou vlastně odpadem klasických sýrů.
Článek Které sýry jsou chutné, zdravé a které odpad? byl publikován 17. května 2014 v 12.00 v rubrice Zdravá výživa. Autorem článku je Veronika Sýkorová. Pro diskusi slouží komentáře (0).
Podobné články
- Jak do pokrmů dostat bílkoviny, když nechcete jíst maso? 10.07.2016 12.00
- Chcete shodit pár kilo nebo máte nemocný žlučník? Zkuste Žlučníkovou dietu! 26.08.2011 00.00
- Češi snídají, ale sami a nezdravě 27.02.2015 00.00
- 4 skvělé náhražky pro intolerance na kravské mléko 28.08.2017 15.00
- Dieta podle krevních skupin 01.09.2011 00.00
Top 10
- Kronova nemoc - choroba zažívacího ústrojí
- Leukocyty – zvýšené množství v krvi a moči
- Tejpování obličeje – zaslouží si vaši pozornost?
- Problém, o kterém se nemluví - bolesti kostrče I. díl
- Posílení imunitního systému u dětí
- Péče o zuby začíná již v dětském věku
- IZIP - elektronická zdravotní knížka VZP
- Mononukleóza – nemoc (nejen) z líbání - II. díl
- Jak chránit svou pokožku na cestách
- Umíte rozlišit mezi úpalem a úžehem? II. díl
Tagy
dieta úpal, úžeh mononukleóza péče o chrup, strava imunita kosmetika hubnutí zdraví
Doporučujeme
Magazín Uzdravim.cz se tématikou zdraví a nemoci, zdravotní problémy.