Nacházíte se: Úvodní stránka > Zdravá výživa > Jak svůj jídelníček přepnout na podzimní režim?
Sponzorované odkazy:
Jako se v módním odvětví pravidelně mění trendy a to, co si oblečete v létě jen těžko unosíte v zimě, podléhá změnám i jídelníček a celkové stravování. Pokud se o zdravou výživu alespoň trochu zajímáte, pak toto sdělení pro vás není až takovou novinkou. V letních měsících je třeba menu trochu osvěžit a odlehčit, zařadit spoustu čerstvých surovin a zapomenout na nezdravé tuky. Jakmile se ale začne ochlazovat, měli byste vy naopak jídelníček trochu zahřát. Víte, jak na to?
Nesčetně mnoho lidí dělá ohromnou chybu v tom, že se stravuje podle zahraničních receptů, čili využívá zahraničních surovin. Problém není v dovozu, ale v tom, že konzumujete něco, co není určeno pro obyvatele mírného pásu. Vaše tělo snadno pozná, co je mu blízké a co nikoli, v jídle toto platí dvojnásob. Vyhněte se pokusům s mangem, kiwi nebo papájou a raději si dejte dobrou českou hrušku, jablko nebo třešně. Organismus váš přístup ocení a vy navíc ušetříte.
V létě je ideální konzumovat světlé maso, ryby a spoustu čerstvé zeleniny a ovoce. tento způsob stravování je vzhledem k horku přirozený, v zimě by vám ale příliš nevyhovoval a kromě chladu byste také mohli pociťovat hlad a únavu, dokonce stavy lehkých depresí. To ovšem neznamená, že jakmile padne první lístek, zakousnete se do tlačenky a upečete si bůček. Ohřát tělo znamená vyměnit syrové listy za zelí, kapustu, zeleninu grilovat nebo dusit. U ryb rozhodně zůstaňte a maso klidně zařaďte i trochu tučnější. Co se mléčných výrobků týče, zmrzlinové poháry nahraďte tvarohem s ovocem, pažitkovou pomazánkou, lučinou a také si dopřávejte pravidelně zakysané produkty, které podporují trávení a správnou činnost střev.
V letních měsících se nedoporučuje používat koření, neboť se díky němu můžete snadno zpotit a navíc si přivodit nepěknou vyrážku. V zimě ale naopak koření zařaďte, a to v hojném množství. V restauraci si k obědu dejte špagety s chilli papričkou, k večeři je vhodná thajská kari polévka. K snídaňovým cereáliím nebo ovesné kaši přidejte skořici, která navíc nastartuje organismus a metabolismus.
A jak by tedy mohl vypadat ideální podzimní jídelníček? K snídani si dejte například teplou ovesnou kaši s burákovým máslem, skořicí a kousky jablek. Dopolední svačina může být v podobě žitného chlebu se sýrem cottage, k obědu si připravte tomatovou polévku, houbové karbanátky s pečeným bramborem, k odpolední svačině si upečte rebarborový koláč a k večeři zvolte například tuňákový salát s vejci a těstovinou.
Sponzorované odkazy:
Vylecit.cz
Přebírání textů z těchto stránek je bez svolení autora trestné.
CMS vytvořilo amedio.cz.