Zdravé pečení - jak mlsat bez výčitek?

Tagy:  zdravé pečení, mouka, cukr, ovoce, dieta, hubnutí, zdravá strava, zákusky

Sponzorované odkazy:

Zdravé pečení - jak mlsat bez výčitek?

Dortík se šlehačkou, čokoláda, pralinky. To všechno jsou dobroty, které dokáží obalit nervy a jimž nelze ve výloze cukrárny prostě odolat. Ale jakmile do sebe dostanete rakvičku nebo větrník, přepadnou vás nepříjemné výčitky a ve výsledku se vypravíte do fitness centra a zařeknete se, že již víckrát nezhřešíte. Proč byste si ale odpírali pečené dobroty, když si je můžete připravit ze zdravých surovin? Mlsejte zdravě, dietně a bez stresu. Poradíme vám, jak na to!

Zbavte se bílé mouky

Největším nešvarem je bílá pšeničná mouka, která má vysoký glykemický index, je těžko stravitelná a obsahuje spoustu tuku. Vedle bílé mouky existují ale zdravé a chutné varianty, které jsou lehčí, rychleji zasytí a nezvyšují hladinu cukru v krvi, díky čemuž nebudete mít brzy vlčí hlad. Pořiďte si pro své pečení žitnou celozrnnou mouku, kokosovou mouku, mandlovou a také pohankovou. Použít můžete i instantní jáhly a rozemleté ovesné vločky, které jsou vůbec tím nejlepším řešením. A jaký bude výsledek? Zdravý koláč, který můžete bez strachu o postavu nabídnout i návštěvě nebo menším dětem.

Pryč s máslem a margariny

Trocha másla na toastu ještě nikoho nezabila, ovšem existují zákusky, které jsou doslova proložené kostkami másla nebo dokonce sádla, což z nich činí nejenom kalorickou pochoutku, ale také časovanou bombu. Konzumace živočišných tuků vede ke kornatění tepen, které mohou být příčinou infarktu a obdobných potíží. Myslete na své zdraví a do zákusků již klasické máslo a šizené margariny nepřidávejte. zaměřte se raději na olivový nebo kokosový olej, případně přidejte kakaové máslo. Zákusky budou odlehčené a na chuti rozdíl prakticky nepoznáte.

Autor: SechmetAutor: Sechmet

Místo šlehačky tvaroh

Odlehčit můžete jednoduše také náplně a krémy, které jsou mnohdy kaloricky daleko vydatnější, než korpus. Pokud si upečete jednoduchý piškot a naplníte jej 30ti procentní šlehačkou, pak máte před sebou nálož cukru a tuku. Pakliže ale šlehačku vyměníte za zakysanou smetanu nebo tvaroh, ochucený medem či javorovým sirupem, vaše tělo vám jistě poděkuje. A o špatné chuti nemůže být řeč, ba naopak, budete si pochutnávat do posledního sousta.

Přidejte ovoce

Každé jídlo lze udělat dietnější a snadněji stravitelné. Jde jen o to, začít používat ty správné suroviny. Naučte se do těsta, i do krémů přidávat ovoce. To dodá zákusku na vláčnosti a také výživových hodnotách. Nebojte se tyto chutné sladké plody použít také na zdobení, neboť jíte i očima.

Nahraďte klasický cukr

Jeden hrnek mouky, hrnek oleje a hrnek cukru, jak jednoduché. Nebylo by ale lepší péct s trochou fantazie a myslet při tom i na své zdraví? Klasický bílý cukr hoďte do koše a začněte používat třtinový, palmový anebo ideálně med, javorový sirup, vanilkové aroma a skořici. Ještě máte pocit, že je zdravé stravování nějak složité?

Autor: SechmetAutor: Sechmet

Článek Zdravé pečení - jak mlsat bez výčitek? byl publikován 7. září 2014 v 12.00 v rubrice Zdravá výživa. Autorem článku je Veronika Sýkorová. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...