Vánoční cukroví - mlsejte na svátky zdravě

Tagy:  zdravé cukroví, pečení, vánoce, vánoční cukroví, raw, linecké

Sponzorované odkazy:

Vánoční cukroví - mlsejte na svátky zdravě

Vánoce jsou nejenom o rodinném krbu a všeobecné pohodě, ale také o hodování, ke kterému samozřejmě nepochybně patří mnoho jídla a skvělého pití. Cukroví, vánočka, štola, vaječný koňak, tvrdý alkohol, smažený kapr a bramborový salát. To všechno jsou vynikající pochoutky, které ale patří k těm nejtučnějším. Nechcete stejně, jako minulý rok, i letos přibrat několik kilo? Pak si připravte chutné cukroví ze zdravých surovin a mlsejte zdravě, ba dokonce dietně.

Bez lineckého být nemusíte

Základem na Vánoční tabuli je linecké cukroví a vanilkové rohlíčky. Tyto kousky jsou milovanou dobrotou dětí i dospělých po celé České republice a nikde by neměly chybět. Ovšem právě linecká kolečka s marmeládou jsou neuvěřitelně kalorická a pouhý jeden kousek může mít až 100 kalorií. A co teprve, když jich sníte desítky, a to nejenom za jeden den. Nechcete si během Vánoc odpírat milované linecké cukroví, ale zároveň byste rádi jedli zdravěji? Pak si připravte linecké ve zdravějších verzi. Klasickou bílou mouku nahraďte celozrnnou špaldovou nebo žitnou, máslo vyměňte za kokosový olej nebo rostlinný margarín a marmeládu vybírejte pouze bio, bez přidaného cukru a sladidel.

Autor: Jiří ZralýAutor: Jiří Zralý

Vsaďte na nepečenou variantu

Kolik druhů Vánočního cukroví budete mít je pouze na vás. Někdo s oblibou každoročně připravuje pouze linecká kolečka a vanilkové rohlíčky, případně pracny, jiní preferují mnoho druhů a také nepohrdnou novinkami a rádi experimentují. Velmi zdravou verzi si můžete připravit také za studena, neboli bez pečení. Hitem posledních let je raw cukroví, jež je nejenom zdravé, ale také velice chutné a na stole se po něm jenom zapráší. Co takhle vyzkoušet oblíbené kokosové kuličky v light verzi? Nastrouhaný kokos smíchejte s kokosovým máslem, přidejte skořici a mandle a vytvarujte menší kuličky, které nechejte uležet v lednici. Další variantou může být směs burákového másla, ořechů a celozrnných sušenek. Vychutnat vám budou také rozemleté datle, vlašské ořechy, pistácie a špaldové piškoty.

Perníčky trochu jinak

Medové perníčky se na českých stolech o Vánocích objevují čím dál častěji a jsou velmi oblíbenou pochoutkou především menších dětí. Příprava perníčků je poměrně zdlouhavá, neboť je většinou ještě zdobíte, ovšem výsledný efekt stojí za to. Aby byly perníčky o něco zdravější, nahraďte bílou mouku za celozrnnou špaldovou, místo cukru přidejte med a vyhněte se polevě z cukru.

Článek Vánoční cukroví - mlsejte na svátky zdravě byl publikován 4. prosince 2016 v 22.00 v rubrice Zdravá výživa a Zdraví. Autorem článku je Veronika Sýkorová. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...