4 tipy, jak žít s partnerovým potomkem

Tagy:  partner, partnerovi děti, výchova, potomci, ratolesti, domácnost, soužití

Sponzorované odkazy:

4 tipy, jak žít s partnerovým potomkem

Dle statistik se každý druhý manželský pár rozvádí, z čehož jasně vyplývá, že minimálně polovina dětí nežije s oběma rodiči. Jak to tak bývá, lidé si po čase najdou dalšího partnera, se kterým se rozhodnou bydlet, uzavřít sňatek a případně plodit další potomstvo. Děti z předchozího vztahu se tak mohou cítit odstrčené či nového partnera nechtějí akceptovat. Soužití s nevlastními dětmi se může proměnit v peklo na zemi, které nezná konců. Vychovávat děti, které nejsou vaše, není vůbec snadné, jak se tedy vypořádat s nevlastním potomkem a naučit se s ním žít v jedné domácnosti?

Nejsem rodič, ale poslouchat musíš

Existuje samozřejmě nespočet pohledů na danou situaci. Někteří lidé zastávají ten názor, že pokud dítě není jejich, nebudou se do jeho výchovy plést. V takovém případě vám ale cizí potomek může snadno přerůst přes hlavu, což ve svém bytě nebo domě, budete jen těžko akceptovat. Vy i dítě si musíte uvědomovat, že nejste biologický rodič, ale přesto máte právo do výchovy mluvit, neboť dočasně obývá vaše obydlí či dokonce stabilně bydlí s vámi.

Autor: ErikAutor: Erik

Stanovte si pravidla

Pravidla jsou základ, který tvoří společnost. Bez nich nemůže fungovat žádná organizace, čili ani rodina. Jistě na jistá pravidla apelujete i při výchově vlastních dětí, proč by se tedy neměla vztahovat i na partnerovi potomky? Dítě si musí pamatovat nepsané pravidlo ,,můj dům, moje pravidla". Jednoduše bydlí pod vaší střechou, proto vaše ,,zákony" musí respektovat. Pravidelné vynášení odpadků, večerka, dělání domácích úkolů a mnoho dalšího by mělo být vyřčeno hned na začátku. Dítě se tak nemůže vymlouvat, že o vašich pravidlech nevědělo. Pakliže má ratolest problém s jejich dodržováním nebo plněním, nebojte se je zvěčnit na papír a připevnit je na lednici či do dětského pokoje, kde je bude mít stále na očích.

Kamarádi s hranicemi

Pakliže nechcete zastávat klasickou funkci přísného rodiče a k potomkům svého nového protějšku byste raději přistupovali kamarádsky, vždy si uvědomte, že i toto přátelství má své hranice a nikdy se nebude rovnat tomu, které máte se svými vrstevníky. Kamarádským způsobem spolu řešte problémy, nabídněte pomocnou ruku, zahrajte si nějaké hry, podívejte se na oblíbený pořad, ale jakmile nastane problém, ukažte svou autoritativní stránku, díky které se nestanete snadno zmanipulovatelným člověkem.

Mluvte s partnerem

Partneři z rozvedených párů mají mnohdy tendence své děti rozmazlovat, vše jim odpustit a raději na ně nezvyšovat hlas, a to ze strachu, aby si návštěvy po čase nerozmyslely. Dítě tento benevolentní přístup snadno vycítí a vy se tak můžete stát obětním beránkem. Nenechte si zasahovat do svého soukromí a ,,skákat" po hlavě. S partnerem o každém problému mluvte a nebojte se čas od času ,,žalovat". Děti mnohdy neznají míru a vy jim tímto krokem můžete jedině pomoci.

Článek 4 tipy, jak žít s partnerovým potomkem byl publikován 18. září 2014 v 12.00 v rubrice Psychologie a Rodina. Autorem článku je Veronika Sýkorová. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...