4 tipy, jak vycházet s kolegy v práci

Tagy:  práce, zaměstnání, problémy, neshody, jak vycházet s kolegy, řešení

Sponzorované odkazy:

4 tipy, jak vycházet s kolegy v práci

Téměř každý, kdo nepodniká na vlastní pěst, se musí potýkat se svými spolupracovníky. Ať už pracujete v kanceláři, na stavbě nebo třeba v supermarketu, všude jsou kolegové a bohužel, ne vždy vám každý padne do oka nebo vy jemu. Vzhledem k tomu, že člověk v zaměstnání tráví většinu svého času, měl by se naučit s lidmi vycházet, pokud možno, co nejlépe. Trápí vás kolegyně i nepříjemní kolegové? Vyzkoušejte pár zaručených triků, díky kterým bude pracovní prostředí o poznání příjemnější.

Řešte věci s chladnou hlavou

Kolegy si člověk nevybírá a bohužel není na něm, se jich ,,zbavit". V zaměstnání vám proto nezbude, než se s jejich chováním smířit, ať už je jakékoliv a případně jej řešit v klidu a pohodě. Pokud vám nějaká reakce vadí, přijde vám nepřiměřená nebo byste si nějaký úkol představovali zvládnout jinak a lépe, naučte se věci řešit s chladnou hlavou. Křik, nadávky a běsnění nikomu nepomůže a navíc si koledujete o propuštění. Vězte, že v klidu se problémy řeší daleko lépe, než-li pod tlakem nebo dokonce agresí.

Autor: Foundation7Autor: Foundation7

Vždy s úsměvem

Už jste někdy slyšeli rčení, že s úsměvem jde všechno lépe? Pak byste se jím rozhodně měli řídit, neboť bývá pravdivé. Obzvláště v zaměstnání se vám úsměv vyplatí, i kdyby zrovna nebyl dvakrát upřímný. Je celkem samozřejmé, že nebudete mít sebemenší náladu se neustále usmívat od ucha k uchu, nicméně každé kyselé slovo vaše veselost odvrátí, nepříjemnou kolegyni letmým úsměvem jednoduše uzemníte a ruku na srdce, kdo by chtěl vynadat někomu, kdo se krásně usmívá?

Buďte féroví

Především v obchodování platí, že kdo má ostré lokty, tak vyhrává, nicméně ne vždy je výhodné podrážet a chovat se, lidově řečeno, podrazácky. Každý špatný in, pomlouvání nebo třeba donášení, by se ve výsledku mohlo hořce obrátit proti vám a nejenom, že můžete přijít o práci, ale také by k újmě přišla vaše dobrá pověst. Ať už máte s kolegy jakýkoliv problém, pokaždé se snažte jej vyřešit se vztyčenou hlavou a s vlastní důstojností. I kdybyste ve finále vyhráli, můžete se na sebe s klidem podívat do zrcadla.

O všem rovnou mluvte

Nic nedokáže udělat na pracovišti takové dusno, jako mlčení a přehlížení. Pakliže máte s kolegyní nějaký problém, nelíbí se vám její chování, styl práce nebo jednání s jinými lidmi, jednoduše ji své postřehy s klidem sdělte a o všem si promluvte. Pokud se situace nezmění, minimálně pročistíte vzduch a atmosféra bude o něco přijatelnější.

Článek 4 tipy, jak vycházet s kolegy v práci byl publikován 30. listopadu 2014 v 18.00 v rubrice Psychologie. Autorem článku je Veronika Sýkorová. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...