Jak přežít Vánoce a nepřibrat?

Tagy:  stravování, jídlo, vánoce, cukroví, tučné jídlo, smažené jídlo, zelenina, ovoce

Sponzorované odkazy:

Jak přežít Vánoce a nepřibrat?

Vánoční svátky jsou, stejně tak jako jakékoliv jiné svátky, především o dobrém jídle a pití. Spousta cukroví, Štědrovečerní večeře o několika mastných chodech, kachna s knedlíky nebo svíčková od babičky hned následující sváteční den, opět další dobroty a nakonec alkohol a zase jídlo na silvestra a na Nový rok. Kdo má všem tomu nezdravému stravování odolat? Bojíte se, že letos zase přiberete? Pak dodržujte pár zásad a kila nahoru nepůjdou.

Jezte pravidelně

To, že jsou Vánoce ještě neznamená, že se začnete stravovat nepravidelně. Tím byste tělu dali jasný pokyn k ukládání tuků, což nechcete. Pravidelné stravování je základem zdravého životního stylu, proto jej rozhodně dodržujte i na svátky. Jednak vám metabolismus pojede na plné obrátky a navíc nebudete mít takové chutě, jako kdybyste jedli pouze snídani a pak až večeři.

Autor: FoxburgAutor: Foxburg

Ke každému jídlu přidejte zeleninu

Jak efektivně regulovat porce nezdravého jídla? Ke každé stravě přidejte zeleninu ve formě oblohy nebo zeleninového salátu. Zelenina redukuje mastnotu a navíc pomůže, díky vysokému obsahu vlákniny, zasytit a vy tak nezdravých pochutin sníte méně, než bez přidané zeleniny. Zeleninu mějte stále po ruce nejenom v době jídla, ale po celý den. Při sledování pohádek budete mít pravděpodobně chuť sníst veškeré cukroví na stole, pokud ale sáhnete po nakrájené mrkvi nebo paprice, budete se rozhodně cítit lépe.

Ke sladkostem patří ovoce

Je celkem logické, že se na Vánoce sladkostem nevyhnete. Pokud si doma řeknete, že se cukroví nedotknete, na návštěvě u kamarádky, u tety nebo babičky ale domácí závin, bábovku a také linecká kolečka ochutnat jednoduše musíte. Ke každému sladkému si ale dejte také kousek ovoce. Ovocný cukr dokáže štěpit jednoduché cukry a tuky ve sladkostech, které se pak snadněji spalují. Díky přidání ovoce se také zasytíte a cukrovinek spořádáte o to méně. Tento recept ,,naordinujte" také dětem, kterým rovněž hrozí zbytečné přibírání na váze.

Odlehčete večeři

Smažené řízky, klobásy a kapr, salát s majonézou, víno nebo sekt. To všechno je neuvěřitelně těžké, proto vám po Štědrovečerní večeři může být také zle od žaludku. Pokuste se pro jednou myslet na své zdraví a večeři odlehčete. Místo smaženého kapra volte lososa na přírodní způsob, řízky pečte v troubě na sucho na pečícím papíře a do bramborového salátu přidejte zakysanou smetanu nebo sojanézu, což je lehká obdoba majonézy, vyrobené ze sojových bobů.

Autor: Till WestermayerAutor: Till Westermayer

Článek Jak přežít Vánoce a nepřibrat? byl publikován 12. prosince 2014 v 12.00 v rubrice Zdravá výživa a Zdraví. Autorem článku je Veronika Sýkorová. Pro diskusi slouží komentáře (9).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...