Šetrná léčba kašle – víte, co opravdu pomáhá?

Tagy:  nemoc, nachlazení, chřipka, léčba kašle, druhy kašle, léky

Sponzorované odkazy:

Šetrná léčba kašle – víte, co opravdu pomáhá?

Kašel představuje jedno z běžných onemocnění, se kterým se většina lidí potýká i několikrát do roka. Pro jeho úspěšnou léčbu je zásadní umět správně určit, o jaký druh kašle se jedná – může nás totiž trápit suchý, nebo naopak vlhký kašel. Každý z těchto druhů kašle vyžaduje jinou léčbu. Jak ale s jistotou rozpoznat, zda vás či vaše dítě sužuje ten či onen kašel? Na tuto otázku není jednoznačná odpověď, jelikož mnohdy se vlhký a suchý kašel mohou vzájemně prolínat. Jak si tedy poradit? Existují přípravky, které léčí všechny druhy kašle?

V období sychravého podzimu a studené zimy se kašel vyskytuje zcela běžně. Jedná se o přirozený obranný reflex, jehož pomocí se tělo snaží zprůchodnit dýchací cesty a zbavit se tak cizorodých látek. Kašel zpravidla doprovází nachlazení a je možné ho krátkodobě léčit i pomocí volně prodejných léčiv ať už chemického, nebo rostlinného původu. Asi vás nepřekvapí, že stále více lidí dává z logických důvodů přednost těm přírodním, které organismus zbytečně nezatěžují. V neposlední řadě by se nemělo zapomínat ani na prevenci – tedy posilování odolnosti našeho organismu – a dopřávat si dostatek vitamínů, pohybu a spánku.

Autor: MysidAutor: Mysid

Jaké druhy kašle?

Obecně rozlišujeme dva druhy kašle – suchý (dráždivý) a vlhký, u kterého se v průduškách tvoří hlen. Dle lékařů je pro léčbu kašle primární rozhodnout se mezi tím, zda kašel tlumit nebo naopak vykašlávání hlenů podporovat. Zastavovat kašel se doporučuje, pokud je suchý, dráždivý či dávivý. Takový kašel dokáže být velmi nepříjemný a nemocného často vyčerpává. Objevuje se především v počátcích onemocnění. U vlhkého kašle je cílem naopak zvlhčení sliznic, čímž se usnadní odkašlávání a škodliviny tak vycházejí z těla pryč. V této fázi se nesmí podávat léky na tlumení kašle, aby nedocházelo k hromadění hlenu v dýchacích cestách. Vlhký kašel bychom měli léčit přípravky, které usnadňují uvolňování a vykašlávání hlenu.

V počáteční fázi není snadné kašel správně rozpoznat

Při běžném nachlazení začíná kašel většinou jako dráždivý a po nějaké době přejde do vlhkého, kdy je třeba hlen odkašlávat. Tyto fáze se ale mohou měnit, a to často i v průběhu jediného dne. Proto je pro nás mnohdy složité určit, o jaký typ kašle zrovna jde. Právě v takovýchto případech je vhodné zvolit sirup Stodal, který jako jediný rostlinný léčivý přípravek na českém trhu léčí všechny druhy kašle. Je to díky složení sirupu – obsahuje totiž výtažky z rostlin, jež účinkují jak na kašel suchý (drosera), tak i vlhký (tolu a polygala).

Stodal je šetrný a účinný léčivý přípravek vhodný pro děti od dvou let, dospělé i seniory. Je možné jej užívat současně s jinými léky, jelikož nemá lékové interakce. Neobsahuje umělá sladidla ani lepek, dětem velmi chutná a prodává se v praktickém balení 200 ml (pro malé dítě vystačí minimálně na 2 léčby kašle). Nejedná se o přípravek chemického původu, lidský organismus tedy není zbytečně zatěžován. Po otevření ho není nutné skladovat v chladničce.

Článek byl publikován za souhlasu ordinace.cz

Článek Šetrná léčba kašle – víte, co opravdu pomáhá? byl publikován 31. března 2015 v 00.00 v rubrice Nemoci a Zdraví. Autorem článku je Veronika Sýkorová. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...