Jaro se blíží, odlehčete jídelníček!

Tagy:  strava, jídelníček, zdravá strava, sacharidy, cukry, tuky, jaro

Sponzorované odkazy:

Jaro se blíží, odlehčete jídelníček!

I když nás ještě mohou překvapit mrazíky, sníh a typické zimní počasí, kalendářně se blíží jaro, na které byste se měli náležitě připravit. Pokud vám záleží na vašem stravování, postavě a zdraví celkově, pak je třeba vnímat změnu ročního období i v tomto případě, neboť zimní strava se od té jarní a letní rapidně liší. Zatímco v zimě se můžete dovolit trochu tučnější pokrmy, spoustu červeného masa a těžší jídla celkově, na jaře je třeba jídelníček odlehčit. Abyste se ze dne na den nevrhli do změny, která by vás unavila a sebrala vám spoustu potřebné energie, připravte se na jarní odlehčení již dnes.

Není maso jako maso

Pokud patříte k masožravcům a nedokážete si bez živočišné stravy svůj život vůbec představit, pak rozlišujte konzumaci masa také vzhledem k ročnímu období. S příchodem jara je třeba červené maso a tučnější vepřové vyměnit za lehčí a stravitelnější variant jako je kuřecí a krůtí maso. Připravovat jej můžete na nespočet způsobů, od ragů s rýží, přes směs k těstovinám, až po lehké saláty. Kuřecí maso má nejméně tuku a dost bílkovin, čili je pro zdravý a nepříliš kalorický jídelníček tou nejlepší volbou.

Autor: Bobbi BowersAutor: Bobbi Bowers

Zaměřte se na lokální suroviny

Ke každému ročnímu období také platí, že byste se měli stravovat lokálně. V zimě u nás najdete tykve, kedlubny, hlávkové zelí, houby nebo jablka, na jaře jsou to zase lesní plody, banány, ledový nebo římský salát, rukola, polníček, červená cibule, řapíkatý celer anebo meruňky. Z lokálních surovin si pak připravíte pokrmy jak slané, tak sladké, které jistě ocení celá rodina.

Změňte pitný režim

Možná se vám to zdá zbytečné, ale s příchodem teplejšího ročního období je také zapotřebí pozměnit pitný režim. V zimě je ideální pít spoustu čajů, které vás mimo jiné ochrání I před virózami a nachlazením. Na jaře vám ale přemíra čajů může uškodit, proto se zaměřte spíše na minerální vody (bez cukru a sladidel), připravujte si domácí mátový či zázvorový nápoj a pokud čaje, tak bylinkové nebo zelené.

Omezte tuky

V zimě automaticky přijímáte vice tučné pokrmy, než je tomu po zbytek roku. Tělo se tak chrání a pomyslně si vytváří větší tukovou zásoby. Na jaře se ale naopak tuků zbavujte, čili tučnější sýry vyměňte za ty lehčí, plnotučné mléko za polotučné, vepřovou šunku za krůtí nebo kuřecí, kapra za tuňáka, máslo za margarin a podobně.

Autor: AlphaAutor: Alpha

Článek Jaro se blíží, odlehčete jídelníček! byl publikován 26. února 2016 v 21.00 v rubrice Zdravá výživa a Zdraví. Autorem článku je Veronika Sýkorová. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...

Podobné články

Prosím čekejte ...