Nacházíte se: Úvodní stránka > Zdraví, Návykové látky a Zdravá výživa > 3 návykové pochutiny – víte, jak vám škodí?
Sponzorované odkazy:
Vše, co je návykové se postupně stane tím, bez čeho nemůžete být a čím častěji to máte, tím více po tom prahnete. Řeč ovšem nemusí být pouze o těžkých drogách tipu pervitin nebo heroin, ale také o jídle, které je rovněž drogou a jednou z nejvíce návykových věcí na světě. Dost možná si tento fakt ani neuvědomujete, ale pravděpodobně jste i vy obětí návykových potravin, které vám ovlivňují život a mění postavu, zdraví i náladu. No řekněte sami, dokážete si vůbec představit žít bez sladkostí? Pokud je vaše odpověď rezolutní ne, pak jste typickým ,,závislákem" a otrokem stravování.
Každý člověk má přirozeně odlišné chutě a zatímco jeden miluje kaviár, jiný preferuje kuřecí steak, nicméně najdou se takové pokrmy, které zbožňuje celé lidstvo a bez kterých by planeta snad už ani nemohla existovat. Víte ale, co s vámi takové pochutiny vlastně dělají?
Pizza je naprostou delikatesou, která sice vznikla v Itálii, kde je také, spolu s těstovinami, národním jídlem, nicméně dnes se vyrábí po celém světě a jejímu kouzlu podlehly malé děti, teenageři, dospělí a dokonce senioři. Na pizze si pochutnává naprosto každý a někteří dokonce velmi často. Pizza je skvělým odreagováním se, čas od času, nicméně patří mezi velmi kalorické a nepříliš prospěšné potraviny. Její těsto je plné sacharidů a jednoduchých cukrů, zbytek zase tuků z tučných sýrů, slaniny a podobně. Kombinace nezdravých tuků a cukrů podněcuje chuť k jídlu a navozuje hlad. Po přejedení se pizzou tak za nedlouho dostanete chuť na další obdobnou laskominu, což neprospívá nejenom vašemu zdraví, ale ani postavě. Když tedy pizzu, tak jedině z kvalitních italských surovin a opravdu svátečně.
Daleko větším nešvarem světové gastronomie jsou hranolky. Tato vysoce návyková dobrota v sobě neobsahuje ani gram prospěšných látek a na rozdíl od pizzy, kde si můžete dopřát kvalitní produkty, zde se jedná o opravdového zabijáka zdravé stravy. Hranolky jsou prosmažené téměř skrz na skrz olejem, který je vysoce karcinogenní a napomáhá ke vzniku rakoviny. Množství soli zavodňuje tělo, vysušuje a je zcela neslučitelné se zdravím. Hranolky by se proto ve vašem jídelníčku měly vyskytovat zřídka kdy a rozhodně jimi nekrmte své ratolesti. Pokud dostanete chuť na hranolky, zvolte jejich zdravější verzi a připravte si je z čerstvých brambor a ideálně je upečte v troubě.
Není sušenka jako sušenka, nicméně většina lidí se zaměřuje na ty nezdravé varianty. Kdybyste svačili ovesné keksy se spoustou vlákniny a kvalitní čokolády, bylo by to zcela správně, vy ale nejspíš patříte k té většině populace, která pravidelně konzumuje Tatranky, Fidorky a podobné varianty sladkostí, jež jsou zdrojem ,,éček", palmového oleje, nezdravých tuků, jednoduchých cukrů a také plísní. Vzhledem k obsahu bílého cukru, který navozuje chuť k jídlu, jsou tyto dobroty natolik návykové, že se nelze divit, když po sušence číslo jedna velmi brzy následuje sušenka číslo dvě.
Sponzorované odkazy:
Vylecit.cz
Přebírání textů z těchto stránek je bez svolení autora trestné.
CMS vytvořilo amedio.cz.