Jak rychle a efektivně zhubnout? Omezte sacharidy

Tagy:  dieta, dietní režim, jídelníček, bílkoviny, tuky, sacharidy

Sponzorované odkazy:

Jak rychle a efektivně zhubnout? Omezte sacharidy

Hubnutí je aktuální otázkou především v letních měsících, kdy se lidé zbavují tlustých svetrů a naopak ukazují odhalené dekolty, bříška, nohy, no zkrátka všechny problematické partie. Není tedy divu, že se slovo dieta od června do září objevuje prakticky ve všech ženských časopisech, na internetu a v televizních pořadech, a to více, než jindy během roku. I vás přepadla touha shodit nějaký ten přebytečný kilogram své váhy a marně si lámete hlavu s tím, jak alespoň trochu zhubnout do blížící se dovolené nebo na nadcházející party? Rada je zcela jednoduchá, omezte sacharidy.

Pokud se o stravu trochu zajímáte, a to nejenom v tom smyslu, že si v pivnici dáte rádi guláš, ale o složení jednotlivých potravin a jídel se zajímáte, pak pro vás není žádnou novinkou, že by se strava měla skládat z bílkovin, tuků a sacharidů v poměrném množství. Zatímco bílkoviny jsou základní stavební jednotkou pro tvorbu svalů, sacharidy vám dodávají energii a tuky jsou rovněž nezbytné. I když se bílkoviny zdají být nejzdravější, ani s nimi byste to neměli přehánět. Pakliže jich v dietním režimu přijmete více gramů, než je doporučeno, budete rovněž přibírat. Stejné je to samozřejmě se sacharidy a tuky. Bílkoviny mohou být živočišného původu a rostlinného, stejně tak tuky, přičemž zde se doporučuje konzumovat spíše ty rostlinné jako je olivový olej, margarín, avokádo, ryby, ořechy a podobně. Se sacharidy je to trochu složitější, proto se jim pojďme věnovat hlouběji.

Autor: JennyferAutor: Jennyfer

Sacharidy mohou být, stejně jako bílkoviny a tuky, pro tělo prospěšné a naopak. Sacharidy lze rozdělit na jednoduché a komplexní, přičemž ty složité jsou samozřejmě vhodnější volbou. Zatímco jednoduché sacharidy zahrnují především cukry v podobě sladkostí, sladkého a světlého pečiva, ale také smažené pokrmy a nejrůznější dobroty z klasického bílého cukru, komplexní sacharidy jsou rýže, brambory, celozrnné těstoviny, celozrnné pečivo, ovoce a podobně. I komplexní sacharidy je třeba přijímat s rozvahou a opatrně, nicméně tělo z nich čerpá energii a dokáže je zpracovat podstatně lépe, než sacharidy jednoduché. Proto se vám z koblihy s marmeládou udělá tuková zásoba mnohem rychleji, než například z ovesných sušenek s medem.

Sacharidů byste přes den měli přijmout samozřejmě nejvíce, nicméně i po nich můžete snadno přibírat. Pokud jste v předešlých dnech měli trochu náročnější jídelníček nebo chcete prostě a jednoduše trochu shodit, naučte se sacharidy omezit. Místo špaget s rajčatovou omáčkou si k obědu dejte krůtí plátek s dušeným špenátem, odpolední krekry vyměňte za klasický bílý jogurt a k večeři, místo soté s rýží sáhněte spíše po salátu s rybou.

Autor: Luca NebuloniAutor: Luca Nebuloni

Článek Jak rychle a efektivně zhubnout? Omezte sacharidy byl publikován 28. srpna 2015 v 17.00 v rubrice Zdravá výživa a Zdraví. Autorem článku je Veronika Sýkorová. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...