Postava podle somatotypu - jakou máte vy?

Tagy:  tělo, somatotyp, ektomorf, endomorf, mezomorf, hubnutí

Sponzorované odkazy:

Postava podle somatotypu - jakou máte vy?

Roky se snažíte zhubnout, máte pocit, že přiberete po každém kousku čokolády a jen si trochu přidáte, už nedopnete džíny? Nebo jste naopak tím šťastlivcem, která snídá denně toast s nutellou a marmeládou, neodepře si odpolední dezert, večeří tučnou pizzu a přesto má velikost S? Ať už je to tak nebo onak, jistě jste nejednou slyšeli větu a dokonce jste ji možná sami použili, že genetiku neovlivníte. To není tak zcela pravda, neboť zhubnout může opravdu každý a prakticky neexistuje člověk, který by se nemohl dopracovat k vysněné figuře. Ovšem vědět, jaký jste somatotyp není od věci. Snadněji tak pochopíte své pochody a možná konečně zjistíte, proč jedni vlastní ženské křivky i když hladoví, zatímco jiní jsou jako proutek od přírody.

Lékaři na celém světě si dlouho lámali hlavu, jak tento jev, kdy jedni hubnou téměř sami a jiní přibírají prakticky ze vzduchu, vlastně pojmenovat a rozčlenit, přičemž přišli s výsledky, že lze každého člověka rozdělit podle skupin somatotypu, které jsou celkem tři.

Ektomorf

Ektomorfa poznáte velmi snadno a pravděpodobně takového člověka z hlouby duše nenávidíte. Je to totiž přesně ten typ, co má dlouhé a velmi štíhlé končetiny, téměř nevyvinuté svalstvo, tenké prsty a slabou kostru. Ektomorf může sníst prakticky cokoliv a přitom obtížně přibere. Že vám tento druh somatotypu připadá skvělý? Pak se podívejte na jeho odvrácenou stranu mince. Ektomorf možná vlastní ukázkovou figuru, nicméně spolu s tím nemá dostatek fyzické kondice a aby nabral svalovou hmotu, musí dřít téměř do úmoru. Jakmile ektomorfa skolí delší nemoc, okamžitě začne hubnout a veškeré snahy o přibírání na váze a budování svalstva jsou ty tam. Pokud chce ektomorf přibrat, musí také výrazně navýšit svůj denní příjem potravin a konzumovat především bílkoviny.

Autor: Vladimir PustovitAutor: Vladimir Pustovit

Mezomorf

Mezomorf je asi tím nejlepším typem, jaký si můžete přát, jelikož není ani příliš hubený a kostnatý jako ektomorf, ale zároveň není tlustý a nebojuje s ukládáním tuků. Mezomorfovy obvykle stačí párkrát týdně sportovat a vybuduje si celkem slušnou zásobu svalstva, což ocení především muži. Spolu s touto zdravě vypadající tělesnou schránkou se může pyšnit fyzickou zdatností a vytrvalostí. Když chce mezomorf shodit nějaký ten kilogram, musí silové sporty a posilovnu vyměnit za kardio cvičení jako je běh, jogging nebo tanec. Ovšem oproti ektomorfu se mezomorf rozhodně nemůže „ládovat“ vším, co vidí, neboť snadněji přibere na váze.

Endomorf

A posledním typem je endomorf, kterým je většina populace, a to nejenom té české. Jak vlastně endomorfa poznáte? Jedná se o tučného člověka se silnou tukovou zásobou, krátkými končetinami, včetně prstů, se sklonem k podsazování pánve a s kulatým obličejem. Endomorf má zpravidla velmi pomalý metabolismus a přibírá na váze velmi snadno a rychle. Prakticky jediným řešením, jak shodit nadbytečné kilogramy, je v tomto případě dietní režim bez odchylek a dostatek sportovních aktivit.

Autor: Emilian Robert VicolAutor: Emilian Robert Vicol

Článek Postava podle somatotypu - jakou máte vy? byl publikován 31. srpna 2015 v 12.00 v rubrice Zdravá výživa a Zdraví. Autorem článku je Veronika Sýkorová. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...