Semínka - proč jsou pro tělo prospěšná?

Tagy:  nemoc, zdraví, zdravá strava, lněná semínka, sezamová semínka, dýňová semínka

Sponzorované odkazy:

Semínka - proč jsou pro tělo prospěšná?

Strava by měla být každý den pestrá, vyvážená a plná zdravých složek. Všechny pokrmy, ať už hovoříme o startu dne v podobě snídaně, o menší dopolední svačině, o vydatném obědu, odpoledním snacku nebo o lehké večeři, by měly obsahovat poměrnou část bílkovin, sacharidů a v neposlední řadě tuků. Těch se spousta lidí bojí, nicméně bez zdravých tuků se tělo neobejde, a to ani ve striktním dietním režimu. To ovšem neznamená, že si budete denně dopřávat mastné hranolky nebo tučný bůček. Naopak se zaměřte na zdravé přírodní tuky, které jsou ukryty v avokádu, olejích, ořeších a v neposlední řadě v semínkách. Víte, jaká semínka jsou pro organismus a jeho správnou činnost ta nejlepší?

Semínka a ořechy by měly být součástí vašeho jídelníčku, a to nejlépe každý den. Jednak obsahují potřebné rostlinné tuky, ale také spoustu dalších látek a prvků, které prospívají jak chodu organismu, tak jeho zevnějšku a vaší kráse. Zařaďte semínka do svého stravování a buďte jednoduše fit.

Dýňová semínka

Tato vynikající křupavá semínka s příjemnou barvou obsahují omega 3 mastní kyseliny, které se mimo jiné objevují i ve zdravých přírodních olejích jako je olivový, kokosový nebo řepkový a arganový. Dýňová semínka mimo jiné podporují imunitu, dokáží z těla vyhnat cizopasníky a zlepšují náladu. A jak je ideálně konzumovat? Posypte jimi svůj oblíbený zeleninový salát nebo je přidejte do pomazánky.

Autor: Stacy SpensleyAutor: Stacy Spensley

Lněná semínka

Lněná semínka nejsou v českých kuchyních tolik rozšířená, ale přesto by ve stravě měla mít své nezastupitelné místo. Jednak jsou samozřejmě zdrojem omega 3 mastných kyselin, dále pak vlákniny a také obsahují přírodní estrogen. proto se lněná semínka doporučují konzumovat nastávajícím matkám a kojícím ženám. Dále v těle fungují jako osvědčené projímadlo, dovedou snižovat krevní tlak a v neposlední řadě snižují cholesterol a doporučují se lidem, trpícím depresemi. Lněná semínka si přimíchejte například do jogurtu nebo do těstovinového salátu.

Sezamová semínka

Sezamová semínka jsou pro svoji chuť ani nejoblíbenější a mezi Čechy nejpoužívanější. Tato semínka jsou samozřejmě zdrojem omega 3 mastných kyselin, dále pak přírodních bílkovin, obsahují zdravé esenciální oleje, stopové prvky, vitamíny E a B a také železo, proto se doporučují pro lidi s chudokrevností. Stejně jako lněná semínka snižují hladinu cholesterolu a navíc účinné bojují proti zhoubným bujením. Sezamová semínka můžete často vidět na pečivu, v kuchyni je přidávejte do těstovin, salátů, ale také do sladkých dezertů jako je pudink.

Článek Semínka - proč jsou pro tělo prospěšná? byl publikován 1. října 2015 v 12.00 v rubrice Zdravá výživa a Zdraví. Autorem článku je Veronika Sýkorová. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...