Stresujete se z maličkostí? Ničíte si zdraví

Tagy:  zdraví, nemoc, nervozita, stresování, maličkosti, organismus

Sponzorované odkazy:

Stresujete se z maličkostí? Ničíte si zdraví

Zdraví máte jenom jenom. Toto rčení je svatá pravda, protože partnerů lze za život vystřídat spoustu, peníze také byly, jsou a budou, nicméně jakmile si nenávratně poškodíte své zdraví, ani ten nejlepší lékař na světě vás nespasí. Pokud se narodíte s nevyléčitelnou chorobou nebo nepředvídatelně onemocníte, musíte se s touto ránou osudu smířit a bojovat zuby nehty, proč byste si ale své zdraví kazili úmyslně nebo zbytečnostmi?

Jedním z největších nešvarů, který má právě na zdravotní stav každého člověka neuvěřitelný vliv, je stres. Toto zdánlivě nenápadné a nevinné slůvko je většině lidí velmi dobře známé a pro mnohé se stalo synonymem pro každý den. Stres může být příjemný, pokud vyplavuje endorfiny a pakliže se vystresujete při těžké životní situaci jako je maturitní zkouška, pohovor do zaměstnání a podobně, nemusí být stres na škodu. Jakmile se ale ze stresu stane něco, bez čeho již prakticky nedokážete normálně fungovat, vážně hazardujete se svým zdravým. Jak se stresu zbavit nebo jej alespoň omezit na nezbytně nutné? Může to být složitější, než by se mohlo zdát.

Co je vlastně maličkost?

Otázkou samozřejmě zůstává, co je maličkost, neboť toto slovo lze interpretovat všelijak a každý si pod ním představí něco jiného. Není proto důležité, jestli vám matka, šéf nebo kamarádka říkají, že se stresujete z maličkostí. Podstatné je, abyste si tento fakt uvědomovali vy sami a byli tak schopni maličkost identifikovat jako opravdovou maličkost, čili záležitost, která nijak rapidně neovlivňuje váš život. Maličkostí tak může být stres z ujíždějícího dopravního prostředku, nedostatek času na práci, nemožnost dojít včas nakoupit, ale také špatné počasí, rozbitá váza nebo spálená večeře. Opravdu si myslíte, že se zboží svět, když nestihnete autobus nebo místo milovaných lasagní manželovi prostě objednáte pizzu?

Autor: bottled_voidAutor: bottled_void

Stres jako součást života

Problém ovšem je, že se pro spoustu jedinců stal stres nedílnou součástí života a ony záchvěvy, stažený žaludek a permanentní třes jsou vlastně již na denním pořádku. Pokud jste si již zvykli se stresovat neustále a kvůli prakticky všemu, vaše tělo tento fakt vnímá a přijalo stres do svého života. Pokud si ale myslíte, že s ním koexistuje a toleruje jej, jste na velikém omylu. Ba naopak, tělo se s tím, že nejste psychicky v pořádku snaží bojovat a často tak může dojít ke zhoršení zdravotního stavu.

Dbejte na své zdraví

Stresující situace čas od času vám vrásky neudělá, nicméně dennodenní stresování ano a bohužel není řeč pouze o vráskách. Vlivem nepřetržitého stresu utrpí v první řadě psychika, kdy bude podráždění, s častými změnami nálad, frustrovaní a mnohdy protivní sami sobě. Následuje naprostá ztráta sexuálního apetitu, což může značně ovlivnit a dokonce zničit váš partnerský vztah, zapomenout nesmíme na váhové výkyvy, kdy jedni nezdravě hubnou a jiní naopak tloustnou a pak stresem trpí také hormony, srdce, zažívání a spoustu dalších, tělesně důležitých orgánů a funkcí. Opravdu vám každodenní stres stojí za infarkt nebo rozpad manželství?

Článek Stresujete se z maličkostí? Ničíte si zdraví byl publikován 9. ledna 2016 v 23.00 v rubrice Zdraví, Psychologie a Nemoci. Autorem článku je Veronika Sýkorová. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...