Co s vaším tělem dělá infračervené záření?

Co s vaším tělem dělá infračervené záření?

S pojmem infrasauna už jste se určitě setkali. Je to moderní, zdravá a skvělá relaxace. Možná vás ale zajímalo, co to vlastně ta infrasauna je, a jak funguje infračervené záření. Čtěte dál a všechno se dozvíte.

Infračervené záření – IR – z anglického infrared je, zjednodušeně řečeno, druh světla. Ovšem takový, který nevidíme. Můžeme jej však cítit na své pokožce.

Složitěji řečeno je to elektromagnetická radiace, stejně jako ultrafialové záření, rentgenové paprsky nebo mikrovlny. Má však delší vlnovou délku než viditelné světlo. Každé těleso, které má vyšší teplotu než je absolutní nula (-268 °C), je zdrojem infračerveného záření – proto se například využívá u přístrojů pro vidění ve tmě.

Není vidět, ale hřeje

Infračervené záření vlastně není tak úplně záření, ale je to způsob, jakým se teplo přesouvá z jednoho místa na druhé. Není vidět, protože přesahuje hranici viditelného spektra na červené straně – odtud název infračervené. Například sluneční paprsky se skládají z více než poloviny z infračerveného záření. Zbytek tvoří viditelné světlo a ultrafialové záření.

Infračervené záření se dělí na několik pásem podle vlnové délky.

  • blízké neboli NIR – vlnová délka 0,76–1,4 µm
  • krátké neboli SWIR – vlnová délka 1,4–3 µm
  • střední neboli MWIR – 3–8 µm
  • dlouhé neboli LWIR – 8–15 µm
  • vzdálené neboli FIR – 15–1000 µm

Infračervenému záření se také někdy říká tepelné. Znáte ten pocit, když stojíte venku v zimě na slunci, a přestože je teplota vzduchu kolem – 10 °C, je vám teplo? To proto, že infračervené záření prohřívá pouze objekt, který záření pohlcuje, nikoliv okolní vzduch.

Proto v infrasauně není horko. Paprsky prohřívají přímo pokožku a to do hloubky až 4 cm. Infrazářiče mají podobu tyčí vyrobených z vodivých materiálů a ty šíří infrapaprsky.

Možná se vám to všechno zdá příliš složité. Zkuste si ale udělat hned teď svou vlastní instantní infrasaunu. Dejte dlaně co nejblíže k sobě tak, aby se nedotýkaly. Cítíte teplo? To je infračervené záření.

Infrasauny jsou velmi zdravé pro lidské tělo

Infračervené záření v infrasauně začne působit okamžitě, jakmile vaše termoreceptory, které jsou v pokožce, zachytí první paprsky. Pokožka se prohřívá důkladněji než v klasické sauně, přestože teplota nepřesahuje 60 °C a saunovací cyklus trvá 15–20 minut. Lidské tělo na infračervené paprsky přirozeně reaguje.

  • Zvyšuje se pocení,
  • zrychluje srdeční tep,
  • uvolňují se endorfiny – hormony štěstí,
  • uvolní se svaly.

Infrasauna a koupel v infračervených paprscích je tělu velmi prospěšná a má detoxikační účinky pro organismus, pomáhá proti únavě a chronických bolestech a zlepšuje funkci srdce.

Nechte si postavit svou vlastní infrasaunu od profesionálů z české firmy SaunaSystem. Pro ty nejmenší modely vám stačí prostor 1,2 m × 1,2 m a můžete tak mít svou saunu i v činžáku. Stačí navštívit web – www.saunasystem.cz.

Článek Co s vaším tělem dělá infračervené záření? byl publikován 29. března 2017 v 16.15 v rubrice PR články. Autorem článku je Inzerce. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...

Podobné články

Prosím čekejte ...