5 principů správného opalování nejen na dovolené

Tagy:  kůže, pokožka, dovolená, slunce, paprsky, krém, uv faktor

Sponzorované odkazy:

5 principů správného opalování nejen na dovolené

Krásná bronzová pokožka k letním měsícům samozřejmě patří a kdy jindy, než právě v létě, byste měli být opálení. Samotný proces opalování lidskému tělo prospívá, neboť do sebe dostáváte potřebný vitamin D, díky němuž budete mít také prokazatelně lepší náladu a deprese se vám vyhnou obloukem. Nicméně i opalování má svá temná úskalí a může vám způsobit mnoho problémů s pokožkou. Jak se správně opalovat, abyste si nepřivodili rakovinu a nepříjemné spáleniny?

Vysoký faktor je základ

Základ správného opalování po celé léto je samozřejmě sprej nebo krém s vysokým UV faktorem. Ten vás ochrání před silnými slunečními paprsky a předejde nejenom spálení, ale také kopřivkám a slunečním alergiím, kterými dnes trpí čím dál více lidí. A že se s vyšším UV faktorem neopálíte? Opak je pravdou. Opálení budeme, avšak kvalitně a rovnoměrně.

Ochrana obličeje, úst a uší

Mnozí při opalování zapomínají na citlivou pokožu obličeje, úst a dokonce na uši. Spálení těchto částí těla však může být skutečně velice bolestivé a nemluvě o skutečnosti, že vám bez vysokého ochranného faktoru mohou na obličeji vyskákat nepěkné pigmentové skvrny a na rtech opary nebo pupínky. Pořiďte si ochranný krém SPF 50, a to ideálně v lékárně, kde je rovněž dermatologicky testován a doporučen i pro citlivou pleť.

Neopalujte se celý den

Někteří lidé mají tendence využít sluníčko na maximum a u moře se slunit od brzkých ranních hodin. Pokud máte také tyto tendence, pak počítejte s tím, že možná od druhého dne budete muset odpočívat ve stínu. Ranní a dopolední sluníčko je velic zrádné a pálí opravdu silně. Buďte proto do 14 hodiny ve stínu a poté se začněte opatrně slunit. Vaše pokožka vám poděkuje.

Autor: Tambako The JaguarAutor: Tambako The Jaguar

I pod mrakem slunce pálí

Jakmile se na obloze objeví mráčky a je zataženo, okamžitě nabydete dojmu, že není až takové teplo a sluníčko také neopaluje? Není tomu tak a mnohdy má slunce pod mraky ještě větší sílu, a to obzvláště u moře nebo na horách. Tělo a především obličej si proto namažte i v případě, kdy je zataženo a od rána prší. Sluneční paprsky se zkrátka nevyplácí podceňovat.

Bez slunečníku ani krok

Pokud se chystáte k moři, kde sluníčko opravdu pálí, pak se vybavte slunečníkem anebo se vydejte do hotelového komplexu, kde slunečníky na pláži nebo u bazénu jsou. měli byste totiž střídat pobyt na sluníčko a ve stínu, k čemuž vám slunečníky dokonale pomohou.

Článek 5 principů správného opalování nejen na dovolené byl publikován 14. srpna 2017 v 12.00 v rubrice Zdraví. Autorem článku je Veronika Sýkorová. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...