3 způsoby, jak předcházet bolestem bederní páteře

3 způsoby, jak předcházet bolestem bederní páteře

Nepříjemné bolesti bederní páteře mohou mít mnoho příčin. Ve většině případů se však dají poměrně snadno odstranit a úplně nejlepším lékem je správná prevence. Podívejte se na 3 způsoby, které vás ochrání před bolestmi zad.

Správné držení těla

Dobré držení těla je otázkou zpevněných vnitřních svalů. Jde zejména o svaly břicha, zad a hrudníku. Jejich vzájemnou spoluprací vzniká zdravé držení těla. Hlavu držíme vzpřímeně, břicho přirozeně zatažené, zadek lehce podsazený. Právě prohnutí v bedrech bývá zdrojem přílišného namáhání zádových svalů a následné bolesti. Správné držení těla může být ztíženo i nadváhou, kdy se přebytečné tukové zásoby soustředí v oblasti břicha, a svaly na zádech se tak musí vypořádat i s touto přidanou zátěží.

Cvičení a protahování

Dlouhé sezení nebo naopak stání přímo volá po začínajících bolestech zad. Z toho důvodu je dobré si udělat každý den chvilku času na lehké cvičení a protažení. Uvidíte, že se budete cítit mnohem lépe, a navíc posílíte svaly, které budou odolnější proti bolestem. Před cvičením si však pečlivě nastudujte správnou techniku daného cviku pro dosažení zdravotního efektu.

Masáže

Další variantou, jak uvolnit ztuhlé svaly, je příjemná masáž. Pro nejlepší výsledky je dobré navštívit fyzioterapeuta, který má odborné vzdělání ve vztahu k optimální funkci jednotlivých svalů. Snadno odhalí případné problémy a nedostatky vedoucí až k nepříjemným bolestem. Doporučí vám také kompenzační cviky.

A když se bolest objeví? Sáhněte po rychlém řešení

Na akutní bolesti bederní páteře mohou pomoci i speciální gely a mastičky. Příkladem je Olfen gel obsahující látky pro tlumení bolesti v cílové oblasti. Aplikace je jednoduchá a účinek se díky hydrofilnímu složení dostavuje během několika minut. S akutní bolestí zad se tak můžete na chvíli rozloučit, ale aby se nevrátila, je dobré dodržovat preventivní opatření uvedená výše.

Článek 3 způsoby, jak předcházet bolestem bederní páteře byl publikován 15. července 2018 v 22.00 v rubrice PR články. Autorem článku je Inzerce. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...