Zápach úst – problém, který má řešení

Zápach úst – problém, který má řešení

Asi jeden nejvíc obtěžujících problémů, který můžete mít, to je nepříjemný dech. Vadí Vám, často i Vašemu okolí a přitom má řešení. Příčin zápachu z úst je několik, ale většina z nich má poměrně snadné řešení.

Špatný dech po ránu, během dne a i krátce po vyčištění zubů je dost nepříjemný problém. Máte strach na někoho promluvit, snažíte se častěji žvýkat, a přesto tento problém přetrvává? Pak je potřeba zjistit, co u Vás tento problém způsobuje a přistoupit k jeho řešení.

Zákeřný zubní plak a onemocnění dásní

Přestože může být zápach z úst způsobený některým onemocnění vnitřních orgánů, nejčastěji jeho příčinu hledejte právě v ústech. Zápach způsobuje obvykle usazený zubní plak, který Vám na zubech zůstává, pokud si nedostatečně čistíte. To samozřejmě platí i o mezizubním plaku anebo bakteriích zůstávajících na jazyku. Druhou příčinou může být onemocnění dásní doprovázené krvácením anebo neošetřený zubní kaz. Se všemi těmito příčinami můžete bojovat lepší ústní hygienou. Kromě běžného čištění zubů proto nevynechávejte použití mezizubního kartáčku, špatně dostupná místa přečistěte jednosvazkovým kartáčkem a z jazyka setřete bakterie pomocí škrabky na jazyk.

Slyšeli jste o suchých ústech?

O tom, že zápach z úst je poměrně komplikovaný problém, svědčí i to, že může mít mnoho příčin. O problému suchých úst se příliš nemluví, přitom Vám ale mohou způsobit problémy se zápachem z úst. Nepříjemný pocit suchosti v ústech mohou způsobit některé nápoje nebo potraviny. Patří mezi ně káva, některé druhy alkoholu anebo kouření cigaret. Problém se suchými ústy ale můžete mít od přírody, protože se Vám zkrátka tvoří méně slin, než je běžné.

První krokem ke zlepšení stavu je častěji pít, a to čistou vodu. Pokud ale chcete udržet ústa vlhká na delší dobu, je potřeba používat speciální produkty, které zvyšují tvorbu slin. Takové produkty nabízí například značky Xerostom nebo GUM a jedná se o gely, který se dává na jazyk a roztírá po dásních. Zvlhčení úst je v takovém případě okamžité a vydrží delší dobu.

Řešte svůj problém

I když je zápach z úst diskrétní problém, je tak nepříjemný, že se vyplatí ho začít okamžitě řešit, protože řešení nemusí být ve všech případech natolik složité. Nejdůležitější je odhodlat se najít příčinu. S tím Vám může pomoci zubní lékař nebo dentální hygienistka.

Článek Zápach úst – problém, který má řešení byl publikován 7. září 2018 v 00.00 v rubrice PR články. Autorem článku je www.nazuby.cz. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...