Chřipková epidemie stále trvá

Sponzorované odkazy:

Chřipková epidemie stále trvá

Přední stránky médií plní zprávy o koronaviru, a tak letos zapadly informace o chřipkové epidemii, která již několik týdnů trápí v České republice tisíce lidí. V posledním týdnu ubyl počet nemocných, ale to neznamená, že by chřipka nebyla aktuálním zdravotním problémem číslo jedna.

Nejvíce nemocných v těchto dnech hlásí Vysočina, Liberecký, Karlovarský, Moravskoslezský a Zlínský kraj. V ostatních krajích hlásí hygienické stanice oproti minulým týdnům úbytek nemocných, a tak již některé nemocnice zrušily zákaz omezení návštěv.

Dominujícím patogenem je chřipkový kmen s označením A/H3N2. Největší potíže dělá toto respirační onemocnění dětem, seniorům a chronicky nemocným pacientům. Zdravý jedinec by se měl s chřipkou vypořádat, ale není radno tuto nemoc podceňovat. V letošním roce podlehlo chřipce již 12 lidí, což je velmi smutná bilance.

Důležitost očkování se stále podceňujeDůležitost očkování se stále podceňuje

Proti chřipce se lze očkovat, většina lidí stále důležitost očkování podceňuje. Ideálním obdobím, kdy se nechat proti chřipce naočkovat je přelom října a listopadu. V době propuknutí chřipkové epidemie již bývá pozdě.

Tradičně je nejvyšší nemocnost hlášena u školáků a dospívajících. A tak souběžně probíhající jarní prázdniny pomáhají brzdit šíření chřipky ve školních kolektivech. Nezapomínejte na důležitost prevence v boji proti chřipce. Snažte se podpořit imunitní systém, často si myjte ruce a během chřipkové epidemie se vyvarujte míst s větší kumulací lidí.

Pokud pečujete o nemocného s chřipkou, snažte se mu vyhradit místnost, kde bude marodit sám a důsledně dbejte na hygienu. Chřipka se šíří kapénkami a na hladkém povrchu vydrží až dva dny. Na papírových kapesnících až 12 hodin.

Hlavním příznakem chřipky je velmi vysoká horečkaHlavním příznakem chřipky je velmi vysoká horečka

Jak poznám, že mám chřipku?

Pakliže vám již není dobře, zkontrolujte, zda netrpíte příznaky chřipky. Pro laika je těžké rozlišit zda bojuje s obyčejným nachlazením, či právě s chřipkou. Těmi hlavními příznaky jsou:

• únava,

• bolest svalů, kloubů a hlavy,

• zvýšená teplota, občas až kolem 40 °C,

• bolest v krku, kašel a tvorba hlenu,

• zvracení.

Článek Chřipková epidemie stále trvá byl publikován 24. února 2020 v 00.00 v rubrice Nemoci. Autorem článku je Petra Havlíková. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...