Jaké dopady má ztráta mnoha nadbytečných kilogramů

Sponzorované odkazy:

Jaké dopady má ztráta mnoha nadbytečných kilogramů

Ztráta hmotnosti je jedním z nejdůležitějších kroků, které můžete podniknout pro své zdraví, ale všichni víme, že tato cesta není snadná. Zhubnout větší množství kilogramů může být obzvláště náročné. Pokud se vám to povede, dosáhnete cíle, který vás pravděpodobně odmění obnoveným pocitem sebeúcty, méně bolestí pohybového aparátu a sníženým rizikem nejrůznějších nemocí, nemluvě o lepším sexuálním životě a velké podpoře sebedůvěry.

Hubnutí přináší nejen estetické, ale i psychické změnyHubnutí přináší nejen estetické, ale i psychické změny

Emoce mimo kontrolu

Během cesty za splněným snem, můžete cítit rozporuplné pocity. Euforii a štěstí střídají deprese a úzkosti, a také chuť to všechno vzdát.

Emoční horská dráha vás donutí šťourat se ve svém nitru a budete si muset dokázat, že o štíhlejší tělo opravdu stojíte. Dlouhá léta jste mysleli jako „tlustý člověk“ a budete si muset přenastavit sebehodnocení a pohled na sebe sama. Pokud jste zajídali emoční hlad, může pro vás být hubnutí obzvláště náročné. Nejenže vám chybí sacharidy a všechny ty dobroty, kterými jste vyplňovali prázdnotu ve svém životě, ale bude dobré, pokud si najdete kamarádku, popřípadě psychologa, s kterými bude moci beze studu hovořit o svých pocitech, jinak se z toho začarovaného kruhu nedostanete. Změna hmotnosti není jen fyzická, ale i duševní a emocionální.

Povislá pokožka

Další nepříjemností, která vás může na cestě za hubnutím potkat, je povislá kůže, někdy opravdu hodně převislé kůže. Existují faktory, které ovlivňují schopnost pokožky přizpůsobit se významnému úbytku hmotnosti. A když byla pokožka drasticky napnuta kvůli obezitě a úbytek hmotnosti nastane rychle, nemá čas reagovat a vznikají nevzhledné okrsky kůže, která už se nevstřebá a nestáhne. Speciálně maminky po porodu trpí tímto nadbytkem visící pokožky. Hubnete-li ze zdravotních důvodů, myslete na to, že nebudete mít bolesti a budete se cítit lépe a budete dlouho žít. Povislá kůže může především ženy frustrovat a narušovat jim i sexuální život, ale nebojte, dneska už je celkem lehce dostupná plastická operace, kdy se po dosažení ideální váhy, kůže odstraní pomocí chirurgického zákroku a vy budete vypadat skvěle.

Pravděpodobně se budete cítit mnohem energičtěji poté, co hodně zhubnete, a to díky lepšímu spánku a snadnějšímu pohybu. Můžete se však cítit unaveně, obzvláště pokud příliš cvičíte a málo jíte. Některé výzkumy ukazují, že látky znečišťující životní prostředí, jako jsou pesticidy, které se ukládají v tukových buňkách, se po hubnutí uvolňují do krevního oběhu, což vám může způsobit pocit vyčerpání nebo dokonce zhoršení zdravotního stavu. Změny těla, metabolismu a kolísající hladiny hormonů, mohou potřebovat čas na resetování a nalezení nové rovnováhy.

Reálné cíle

Dávejte si reálné cíle, abyste nebyli frustrovaní. Kila navíc se vám hromadila několik let a tak nečekejte, že zmizí přes noc jako mávnutím kouzelného proutku. Raději hubněte málo, postupně a zdravým způsobem. Najděte si podporu a spojence. Ve skupině jde hubnutí lépe, to samé platí i o dostatečné motivaci a podpoře.

Článek Jaké dopady má ztráta mnoha nadbytečných kilogramů byl publikován 4. listopadu 2020 v 09.00 v rubrice Zdraví. Autorem článku je Petra Havlíková. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...