S jarem přichází i sezónní alergie

Sponzorované odkazy:

S jarem přichází i sezónní alergie

Jaro je tu. Konečně sluníčko, začnou kvést kytky, stromy, můžeme vyrazit do přírody. Ale ne všichni mají jaro v oblibě. Alergici a astmatici obvykle na jaře zaznamenají zhoršení jejich symptomů. Květy znamenají pyl a ten, jak je známo, je jedním z hlavních spouštěčů alergií.

Alergie může velmi potrápitAlergie může velmi potrápit

Alergie

Na jaře se nejčastěji projevuje jako alergická rýma. Dříve se hojně označovala pojmem „senná rýma“. Alergická rýma se spustí, pokud náš imunitní systém přehnaně reaguje na nějaký podnět zvenčí (alergen) – nejčastěji je to pyl ze stromů, obilovin, trávy a květin. Nejhorší jsou projevy na jaře, pokud máte podezření, koukněte se na pylový kalendář a zjistěte, co ve vašem okolí právě kvete. Dalším obdobím, kdy jsou alergie více časté, bylo období sklizně a uklízení sena – odtud název senná rýma. Na podzim jsou hlavním alergenem ambrózie, reakce na ně jsou většinou závažnějšího charakteru. V zimě si můžou alergici vydechnout, na našem území se téměř žádné pyly nevyskytují, je zde však pravděpodobnost alergie na chlad.

Příznaky sezónních alergií

Příznaky sezónních alergií se pohybují od mírných až po závažné. Mezi nejčastější patří:

  • kýchání
  • rýma nebo neustále ucpaný nos
  • vodnaté a svědící oči
  • pocit svědění v dutinách, uších, nebo škrábání v krku
  • vodnatý výtok z nosu.

Méně časté příznaky zahrnují:

  • bolest hlavy,
  • ekzém,
  • dušnost,
  • sípání,
  • kašel,
  • astmatický záchvat.
EkzémEkzém

Mnoho lidí se sennou rýmou má také astma. Pokud máte sennou rýmu i astma, v době růstu rostlin, na které máte alergii, noste při sobě inhalátor. Astmatický záchvat můžete dostat kdykoliv. Nejčastějším spouštěčem bývá na jaře bříza, kaštan, vrba a topol. Nezapomeňte také, že kdo je alergický na pyly jednotlivých stromů, či květin, může trpět také tzv. zkříženou alergií. Pyly některých rostlin jsou podobné bílkovinám v potravinách, a tak si imunitní systém může myslet, že jste se setkali s „hlavním“ alergenem. Jako příklad si můžeme uvést alergii na břízu a potraviny, jež mohou vadit: jablko, broskev, třešeň, kiwi, ořechy, celer, brambory, pomeranče, petržel a některé druhy koření. Orální alergický syndrom se projevuje jako zarudnutí, trnutí jazyka, otoky – pokud máte podezření, že trpíte zkříženou alergií, přestaňte tyto potraviny konzumovat a navštivte alergologa, aby vám udělal testy.

KopřivkaKopřivka

Jak alergii na pyl předcházet

Pobytu venku po celou dobu květu rostlin se nevyhnete, ale používejte léky z alergologie. Po pobytu venku si můžete propláchnout nos mořskou vodou – spláchnete tak alergeny ze sliznice. Také si sundejte oblečení, pyl na něm může ulpívat. Nesušte vyprané prádlo a povlečení venku – nalétá na něj pyl a vy se tak budete dusit v čerstvě vypraném povlečení. Dalším řešením je protipylová síťka do oken, čistička vzduchu a krátké avšak intenzivní větrání – nejlépe po dešti, kdy nejsou pyly ve vzduchu tolik koncentrované. Nechoďte na procházku do míst, kde je větší koncentrace kvetoucích stromů, květin, ani na pole.

Pyl je spouštěčem alergické reakcePyl je spouštěčem alergické reakce

Diagnostika sezónních alergií

Alergická rýma se obvykle diagnostikuje snadněji než jiné formy alergie. Pokud máte výše uvedené příznaky, které na sobě pozorujete pouze v určitých obdobích roku, je to známka sezónní alergické rýmy. Navštivte ORL k vyloučení infekce, ale jistě stejně skončíte v péči alergologa, či imunologa.

Článek S jarem přichází i sezónní alergie byl publikován 2. června 2021 v 09.00 v rubrice Nemoci. Autorem článku je Petra Havlíková. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...

Podobné články

Prosím čekejte ...