Bez černý – zdraví z přírody

Tagy:  bez černý, léčba nachlazení, léčba nemocí dýchacích cest

Sponzorované odkazy:

Bez černý – zdraví z přírody

V současné době se lidé čím dál častěji obrací s léčbou běžných zdravotních obtíží k přírodním léčivům. Bez černý patří odedávna k vyhledávaným léčivým bylinám. Léčí nemoci dýchacích cest, běžná nachlazení, zánět průdušek i středního ucha, ale třeba také angínu, bolest hlavy a bolest kloubů, vysoký krevní tlak, je potopudný, takže se dá využívat i ke snižování horečky. Má i močopudné a mírně projímavé účinky, tiší také bolesti nervového původu, při zánětech nervů nebo vyhřeznutí meziobratlové ploténky, osvědčil se i na obklady při křečových žilách.

foto: www.celysvet.czfoto: www.celysvet.cz

Sběr a využití bezových květů

Léčivý je celý bezový keř, ale nejčastěji se používají bílá květenství sbíraná na konci května až začátkem června a černé plody dozrávající na podzim. Květy se sbírají na začátku rozkvétání, kdy jsou středové kvítky ve vrcholících ještě zavřené, za suchých slunečných dnů, aby v nich zůstal i pyl. Můžeme je použít čerstvé nebo ve stínu na suchém místě nasušit pro pozdější využití v zimních měsících. Z čerstvých květů můžeme uvařit čaj, který skvěle léčí všechna nachlazení – čistí zahleněné průdušky a zbavuje dýchací cesty škodlivých bakterií. Čerstvé květy můžeme použít na výrobu sirupu, do kterého přidáme jen cukr a citron, nebo povařené v mléce s česnekem nebo medem výborně léčí kašel. Celá květenství se dají i obalovat v mouce, vajíčku a strouhance a smažit na oleji. Ve slané i sladké podobě poslouží jako lehká zdravá večeře či svačina. Sušené květy mají podobné využití jako čerstvé. Květní droga se dá běžně koupit v lékárnách či bylinkářstvích.

foto: www.garten.czfoto: www.garten.cz

Sběr a použití plodů bezu

Plody sbíráme jen dobře zralé a zdravé bobulky, které dozrávají koncem září. Dají se sušit, zpracovat do kompotu, vyrobit z nich sirup, léčivý rosol, džem nebo naložit do cukru či alkoholu. V těchto různých podobách se používají k tišení bolestí při ischiasu, revmatických bolestech, na snížení krevního tlaku, při zánětech nervů i k tišení migrény. Při těchto potížích se užívají dvě lžíce denně, při nachlazení nebo angíně stačí lžíce jedna.

foto: www.botanika.wendys.czfoto: www.botanika.wendys.cz

Jestli už jste si květy bezu natrhat nestihli a některý z uvedených nápadů vás oslovil, nenechte si ujít dozrávání plodů a vyzkoušejte přes zimu jejich užívání. Možná budete mile překvapeni a drahé tabletky pro výživu kloubů z lékárny už nebudete potřebovat.

Článek Bez černý – zdraví z přírody byl publikován 11. července 2012 v 00.00 v rubrice Zdravá výživa. Autorem článku je Eva Šebestová. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...

Podobné články

Prosím čekejte ...