Inkontinence – skoncujte s únikem moči

Tagy:  Únik moči, příčina, stres, močový měchýř, moč, léčba

Sponzorované odkazy:

Inkontinence – skoncujte s únikem moči

S neschopností udržet moč se setkává nejedna žena a každá jistě přisvědčí, že se jedná o velice nepříjemnou situaci, se kterou se není třeba chlubit. Inkontinence, neboli únik moči se týká spíše starších dam, avšak může postihnout i ženy středního věku a dokonce mladé slečny. Statistiky hovoří o tom, že například stresovou inkontinencí trpí asi 20% žen ve věku kolem 45 let. I když se nejedná o závažnou nemoc či smrtelnou poruchu, o léčbě se poraďte se svým lékařem, vyvarujete se tak spoust nepříjemností.

Jak funguje močový měchýř

Močový měchýř pojme až půl litru tekutiny najednou, je to dutý svalový orgán, který mění svůj tvar podle toho, kolik je v něm moči. I když má poměrně velkou kapacitu, už při 100 mililitrech tekutiny v jeho útrobách, pociťuje člověk nucení na močení. Proces močení je řízen činností autonomních nervů a dolního úseku bederní míchy, což je poměrně složitý proces. Začátek celého močení a vyprazdňování, je vyvoláván drážděním stěny měchýře, který se roztahuje a tlačí na nervová zakončení ve stěně. Pro vyprázdnění je rozhodující stah stěny měchýře a uvolnění zevního svěrače močové trubice. Ovládat činnost svěrače se člověk učí již v dětství.

S únikem moči bojuje až 20 % žen okolo 45 roku, autor: lekarczS únikem moči bojuje až 20 % žen okolo 45 roku, autor: lekarcz

Příčiny inkontinence

Nastanou-li situace, kdy je přirozená činnost močového měchýře narušena, setkáte se ve většině případů s nekontrolovaným únikem moči z měchýře, který vzniká důvodem poruchy „uzávěrového aparátu močového měchýře“, zevního svěrače, ochabnutí svalů pánevního dna i močové trubice. K tomu zpravidla dochází v důsledku těžkých a opakovaných porodů. nezřídka je příčinou například těžká fyzická námaha. Důvodem vzniku inkontinence může být i astma či chronická zácpa, výhřez meziobratlové ploténky, onemocnění či úrazy mozku nebo míchy a některá neurologická onemocnění.

Stresová inkontinence

Je druh inkontinence, která je způsobená činnostmi jako kašel, smích, kýchání, cvičení nebo jiné pohyby, které zvyšují intraabdominální, neboli nitrobřišní tlak a tím i tlak na měchýř. Tento druh úniku moči není chronický.

Urgentní inkontinence

Urgentní inkontinence je nechtěná ztráta moči vyskytující se bez zjevné příčiny při náhlé potřebě močit. Nejčastější příčina urgentní inkontinence jsou nepřiměřené kontrakce měchýře. Může nastat kdykoliv během dne a pacienta překvapuje dokonce i v noci.

Speciální kalhotky pro únik moči, autor: tenadeeSpeciální kalhotky pro únik moči, autor: tenadee

Funkční inkontinence

Lidé s funkcionální inkontinencí mohou mít problémy s myšlením, pohybem nebo komunikací, které jim brání dosáhnout toaletu. Toto se týká například starších osob s Alzheimerovou nemocí.

Léčba inkontinence

Léčba spočívá v první řadě ve cvičení zpevňování pánevního dna. Pokud trpíte druhou či třetí fází, měli byste podstoupit elektrickou stimulaci, jenž posílí vaši svalovou soustavu. Při akutních problémech vám lékař naordinuje léky.

Článek Inkontinence – skoncujte s únikem moči byl publikován 1. ledna 2012 v 14.00 v rubrice Zdraví. Autorem článku je Veronika Sýkorová. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...