Jak uniknout jarní únavě?

Sponzorované odkazy:

Jak uniknout jarní únavě?

Jarní únava, proč se tomuto fenoménu budeme v dnešním článku věnovat? Někteří na ni jednoduše nevěří, jiní ji prožívají, vědci ji studují, ale co s ní? Proč je těžké odlišit jarní únavu (chcete-li sezónní poruchu nálady) od deprese?

Na jaře jede náš organismus na poslední zásoby vitamínů, neustálé deadliny v zaměstnání, vánoční stres, nedostatek slunečního svitu, málo čerstvé zeleniny a ovoce, stejně tak velmi málo pohybu na čerstvém vzduchu. To vše se nasčítá a než začne pořádně svítit sluníčko a odložíme zimní bundy, můžeme se cítit unavení a vyčerpaní. Někdo až do takové míry, že ho to dožene i do čekárny praktického lékaře.

Jste unavení, bez energie, cítíte se vyhořelí, chybí vám drive a elán? To má na svědomí minimálně nedostatek vitamínu D a nedostatek slunečního záření, to totiž dokáže rozházet hormonální rovnováhu v těle.

I když v České republice ještě nějakých pár dní sluníčko ani neuvidíme, snažte se chodit co nejvíce ven na čerstvý vzduch. Na denním světle se vám zvednou hladiny serotoninu (budete mít lepší náladu) a melatoninu (zlepší se vám spánek).

Máte-li po neustálém zimním posedávání v kanceláři a poleháváním na gauči zavodněné tělo a oteklá lýtka, oblečte si na procházku předjarní přírodou kompresní podkolenky, které zlepší průtok krve a zlepší okysličení. Dodržujte pitný režim, i když v chladu nemáte žízeň, protože jinak tělo zbytečně zadržuje vodu.

Otužujte se

Nemusíte lozit do zamrzlého rybníku jako otužilci na Facebooku, ale při sprchování si můžete sprchovat dolní končetiny střídavě studenou a teplou vodou. Prokrví se vám pokožka a vaše žíly vás za to budou milovat. Pamatujte na to, že nakonec by měla vždy patřit studená sprcha. Otužování je také dobré pro váš imunitní systém.

Saunování

Je jen na vás, jaký druh sauny zvolíte, každopádně saunování také podpoří vaši imunitu, vylepší stav vaší pokožky, pomůže vám vyplavit z těla toxiny.

Pokožka

V zimě na pokožku působí suchý vzduch z topení a mrazy. Měli byste se zaměřit na pravidelné promazávání pokožky hutnými hydratačními krémy, oblast obličeje chránit kvalitním krémem s UV faktorem a nezapomínejte ani na velice citlivou pokožku vašich rtů!

Jste to, co jíte

Název oblíbeného televizního pořadu má pravdu. Pokud vašemu tělu servírujete hotová jídla ohřívaná v mikrovlnce, tedy „mrtvé“ jídlo, myslíte si, že budete plni energie? V předjaří byste do svého těla měli doslova pumpovat vitamíny, minerály, vlákninu ve velkém. Nemusíte-li hubnout, i tak si dopřávejte smoothie ze zeleniny, chybí-li vám vitamíny, klidně sáhněte po suplementech, doplňte vitamín D, kterého budete mít po dlouhé zimě jistě nedostatek.

Článek Jak uniknout jarní únavě? byl publikován 1. února 2023 v 07.00 v rubrice Zdraví. Autorem článku je Petra Havlíková. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...