Jak si udržet motivaci pro zdravý životní styl?

Sponzorované odkazy:

Jak si udržet motivaci pro zdravý životní styl?

S příchodem nového roku 2022 si spousta z nás dala předsevzetí ohledně zdravého životního stylu. S přibývajícími týdny a měsíci naše nadšení opadá. Jarní únava, bolestivé cvičení a odříkání nám radost z nového roku kazí. Jak překonat období, kdy je naše motivace na bodu mrazu a nám se chce se vším seknout, lehnout si k televizi a dát si čokoládu?

Každý někdy ztratí motivaciKaždý někdy ztratí motivaci

Děláte to pro sebe

Uvědomte si, že jste se změnou životního stylu začali především kvůli sobě a svému zdraví. Vzpomeňte si na Silvestr, určitě jste měli důvod si takové předsevzetí dát. Ať už to byly příliš těsné džíny, ručička na váze, či zadýchávání do schodů. Každý z nás má den blbec, kdy ho zavalí pracovní povinnosti a poslední co se nám chce je cvičit, či si jít nachodit deset tisíc kroků pro zdraví. Překonejte se a v takové dny se nesnažte špatnou náladu zajídat vysocesacharidovým jídlem. Když se půjdete místo posilovny alespoň projít, uděláte nejen něco pro hubnutí, ale uvidíte, že po návratu z procházky se vám zlepší i psychika. Pobyt na čerstvém vzduchu vám pomůže nejen shodit nějaké to kilo, ale je také vhodným prostředkem v boji proti jarní únavě.

Jezte zdravěJezte zdravě

Cíleně relaxujte

Jaro je období splínů a depresí, slunečních paprsků je stále málo. Nemusíte neustále dřít v posilovně a snažit se jen o zdraví tělesné. Všichni si občas zasloužíme vypnout. Pandemie, deadliny, stresy – to vše nám může hubnutí zpomalovat. Zajděte si do sauny, lehněte si do vany plné pěny, poslouchejte svou oblíbenou hudbu, objednejte se na masáž. Nemějte výčitky, že v době zdražování si takto dopřáváte. Pokud nebudete dostatečně odpočívat, časem si můžete uhnat i syndrom vyhoření, duševní zdraví je stejně tak důležité, jako to fyzické.

Choďte do přírodyChoďte do přírody

Podpora okolí

V dyn, kdy to přeci jen budete chtít vzdát, promluvte si s kamarádkou, či si vyžádejte podporu ve skupině na sociálních sítích. Existuje spousta skupin, ve kterých si lidé vyměňují tipy na hubnutí, recepty a dodávají si motivaci, když se cítí na dně. Velmi pomáhají i příběhy lidí, kteří to nevzdali. Taková fotka před a po, kdy dotyčný zhubnul dvacet kilo, to je pravá motivace. Představte si, jak se budete cítit na pláži, když letos nebudete muset schovávat zimní faldíky a budete se moci sebevědomě promenádovat v plavkách.

Představte si výsledkyPředstavte si výsledky

Vybírejte si přátele

Znáte rčení, že je člověk průměrem pěti lidí, se kterými se nejčastěji stýká? Proto si pečlivě vybírejte své přátele. Obklopte se lidmi, kteří jsou aktivní, žijí zdravě a neholdují alkoholu. I s takovými si můžete zajít do společnosti. Je zde však mnohem menší riziko selhání, než když půjdete s kamarádkou, která si ke kávě nikdy dortíček neodpustí. Odoláte přemlouvání, že vám jeden dortík neuškodí? Nebo klasickému „Však to pak vyběháš“?

Najměte si kouče

Pakliže máte pocit, že to sami nezvládnete, zapojte se do nějaké komunity, poraďte se s lékařem, zda vám v hubnutí nebrání nějaký zdravotní problém, například porucha štítné žlázy apod. Nemáte-li přátele, kteří by vás ve snaze zhubnout motivovali, nestyďte se a najměte si kouče. Certifikovaný kouč má v rukávu spoustu triků na vnitřní motivaci, vyslechne vás a ve vašem úsilí vás podpoří a pochválí vás.

Článek Jak si udržet motivaci pro zdravý životní styl? byl publikován 16. března 2022 v 09.00 v rubrice Zdravá výživa. Autorem článku je Petra Havlíková. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...