Jak bojovat se všudypřítomným stresem

Sponzorované odkazy:

Jak bojovat se všudypřítomným stresem

Stres spouští náš pravěký obranný mechanismus. Kdysi, kdy jsme žili v jeskyních a chodili lovit mamuty tato obranná schopnost našeho mechanismu v reakci na nebezpečí a stres, byla velmi výhodná. Nyní, kdy je pro nás stres spousta nesplněných deadlinů, a povinností doma i v zaměstnání, do toho pandemie a další socioekonomické potíže, nutí produkovat naše tělo adrenalin a stresový hormon kortizol spíše k vzteku, protože nadměrný stres a přehnaná reakce našich těl na stres mohou způsobit velmi nepříjemné a vleklé zdravotní komplikace, dokonce dokáží spustit spoustu autoimunitních onemocnění.

Stres vás ovlivní více než myslíteStres vás ovlivní více než myslíte

Stres totiž působí na naše těla stejně jako pověstný červený hadr na býka. Nutí nás být ve stresu, naše tělo neustále čeká nějaký útok a tak produkuje hormony, které v dávných dobách umožnily rychlejší útěk, či větší sílu při napadení predátorem. Lékaři považují stres za jednoho z hlavních viníků mnoha autoimunitních i civilizačních onemocnění. Jejich nejjednodušší radou je, relaxujte, a snažte se stresu vyhýbat. Většina pacientů si pomyslně zaťuká na čelo, vyzvedne si v lékárně předepsané léky a s hořkosladkým úsměvem si o lékaři myslí „svoje“. Media na nás valí jednu katastrofu za druhou, opatření kolem koronaviru se dotkla naprosto všech, i malých dětí ve školce, které nechápaly, proč musí mít roušky, navíc nestabilní situace na Ukrajině, homeofficy, domácí online výuky, strach o zaměstnání, ekonomickou stabilitu rodiny, mnohá úmrtí příbuzných a známých, kdo by v této „divnodobě“ ve stresu nebyl?

Kam před stresem utéct?Kam před stresem utéct?

Samozřejmě se můžete vyhnout stresu, vyhrát v loterii, odstěhovat se na opuštěný ostrov, snažit se nemít žádné starosti, nesledovat média, nebrouzdat po internetu a tvářit se, že žádný stres a starosti neexistují. To je však spíše sci-fi a většina z nás se v každodenním běžném životě želbohu s nějakou tou úrovní stresu potýkat musí. Jak zařídit, aby nám stres tolik neškodil a hladina stresových hormonů v našem těle byla ještě akceptovatelná? Existují aktivity, které pomohou uvolňovat hormony štěstí a dobré nálady, naše tělo si díky tomu odpočine od adrenalinu a kortizolu a my nebudeme tak podráždění, vzteklí a napjatí.

Jednou z takovýchto aktivit je bezesporu sex, další pak cvičení, nejlépe někde venku. Při sexu, procházce, ale i při běhu, jízdě na kole, józe, boxu, cvičení v posilovně, tělo produkuje endorfiny, uvolňuje se psychické i fyzické napětí a vy se začnete cítit lépe.

Ve stresu reagujete přehnaněVe stresu reagujete přehnaně

Někdo zažívá stres pod tlakem pracovních povinností, rodiče se také mohou cítit zavaleni zařizováním kolem dětí, ono každý den kooperovat kroužky, hlídání, odvoz do školky, návštěvy logopeda, zubaře, lékařů apod. vyžaduje mnoho úsilí, navíc jste neustále ve stresu, abyste na něco nezapomněli, nevynechali důležitou schůzku, do toho vám šéf sdělí, že důležitý projekt je nutno odevzdat nejpozději zítra. Abyste neměli „hlavu jako pátrací balón“, snažte se plánovat a organizovat čas sebe i celé rodiny, když vše rozplánujete, budete mít přehled, použijte rodinný kalendář, či sdílené aplikace, do kterých budou mít přístup všichni členové rodiny.

V diáři si nechte každý den alespoň jedno půlhodinové okno, kterým vykryjete nenadálé události, které se samozřejmě stávají zásadně v ten nejnevhodnější a nejnabitější den.

Naučte se zklidnit pomocí jednoduchých technik, pomáhají například dechová cvičení, či akupresura.

Naučte se odpočívatNaučte se odpočívat

Pomůže i čas na relaxaci, i když doba nás nutí kolikrát pracovat i o víkendech a když už máte volný víkend, trávíte jej žehlením a úklidem, naučte se vypnout, vyrazte do přírody, odložte mobilní telefon a naučte se vnímat přítomný okamžik. Přemíra stresu ovlivňuje naše emoce, naše reakce na podněty, a když jsme ve stresu, kolikrát na někoho křičíme, nebo na něj tzv. vyjedeme, i když by nás obvykle podobná situace zanechala v klidu. Naučit se zvládat stres je tak také prevence nefunkčních vztahů. Jak pracovních, tak partnerských.

Článek Jak bojovat se všudypřítomným stresem byl publikován 25. května 2022 v 08.00 v rubrice Zdraví. Autorem článku je Petra Havlíková. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...