Proč nejíst příliš mnoho smažených jídel

Sponzorované odkazy:

Proč nejíst příliš mnoho smažených jídel

Obezita a kardiovaskulární onemocnění jsou v tomto století doslova pandemií. Na jedné straně spousta obyvatel této planety trpí podvýživou. Na druhé straně je zde spousta obézních lidí, kteří denně překračují kalorický příjem několikanásobně.

Zejména díky velkým dávkám cukru, i toho skrytého v nápojích a hotových jídlech, ale i díky nadměrné konzumaci smažených jídel, která mají spoustu kalorií a také nezdravých tuků, které poškozují naše játra a kardiovaskulární systém. Onemocnění tepen, srdce, zvýšený cholesterol, vysoký krevní tlak, potíže se žlučníkem a játry jsou daň, kterou platíme za „lahodné“ jídlo z fastfoodu. Stojí to za to?

Ne všechny tuky jsou špatné

V devadesátých letech byly všechny diety postavené na tom, aby byly nízkokalorické, nízkosacharidové a neobsahovaly žádný tuk. Ne všechny tuky jsou však špatné. Pro správné fungování hormonálního systému „zdravé“ tuky naopak potřebujeme. Omega 3 mastné kyseliny jsou zásadní pro naše zdraví. To je důvod, proč národy, které konzumují mořské ryby, nemají takové procento nemocných s kardiovaskulární soustavou. Zdravé tuky patří do pyramidy zdravé výživy, protože mají v našem těle spoustu funkcí. Dodávají tělu zásadní palivo, pomáhají zdraví našeho srdce, mají vliv na stav naší kosterní soustavy, chrání zdraví našich kloubů. Pomáhají vstřebávat vitamíny, jež jsou v tucích rozpustné – zejména vitamíny A, D, E a K. Zásadní je také jejich vliv na vytváření hormonů, jejich správné fungování. Zdravé tuky nenajdete pouze v rybách, ale i ve skořápkových plodech a zdravých rostlinných olejích.

Naopak špatné tuky naše zdraví poškozují, zejména ty „přepálené“ tuky z fastfoodu, smažené stripsy nasáklé několikrát přepáleným olejem vám příliš benefitů pro zdraví nepřinesou. Mohou vám kromě potíží se srdcem anebo urychlit rozvoj diabetu druhého typu.

Proč je pro vaše zdraví smažené jídlo špatné?

Nejenže obsahuje přepálené tuky, ale díky tomu, že se doslova „válí“ v oleji, má plno kalorií. Snadněji si tak vypěstujete obezitu, která stojí za spoustou metabolických onemocnění, i potížím s pohybovým aparátem. Zdá se vám, že kuřecí maso je doporučováno jako dietní, tak jak může způsobovat obezitu? Zcela jednoduše. Díky přípravě ve fritovacím hrnci, či na pánvi plné oleje, takové obalené kuřecí řízečky, či stripsy mají nakonec třeba i třikrát tolik kalorií, než třeba kuřecí plátek na grilu. Navíc ve fastfoodech k nim nedostanete grilovanou zeleninu, ale hranolky, které jsou také doslova nasáklé tukem. Zvýší se vám LDL – „špatný“ cholesterol, který začne zanášet vaše tepny, způsobí jejich kornatění. Pokud nezměníte životosprávu, časem se usazený cholesterol a ostatní plak začne ve vašich tepnách a cévách hromadit a může způsobit jejich ucpání.

Pozor na akrylamid!

Když se jídlo smaží na přepáleném tuku, vzniká současně i tzv. akrylamid, to je chemická látka, jež se tvoří při vysokých teplotách, klasických pro smažení, taková jídla mohou způsobit i rakovinu.

Stojí vám pár chvilek, kdy se vám na jazyku rozplývají hranolky a jiné dobrůtky z fastfoodu za to, že budete za pár let řešit spoustu zdravotních potíží?

Článek Proč nejíst příliš mnoho smažených jídel byl publikován 8. června 2022 v 08.00 v rubrice Zdravá výživa. Autorem článku je Petra Havlíková. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...