Z menopauzy nemusíte zešílet

Sponzorované odkazy:

Z menopauzy nemusíte zešílet

Perimenopauza, menopauza, postmenopauza – z těchto termínů vám vstávají vlasy hrůzou na hlavě, člověk si pomalu zláme jazyk, jen je čte. O to hůře, když přijde čas, kdy jimi žena musí projít. Život plyne, vše je skvělé, jste v nejlepší kondici, děti pomalu odrůstají a vy jste najednou unavená, bez energie, nebo se potíte a život vám kazí neustálé návaly horka. Hormony s vámi mohou cloumat razantněji než v pubertě. Menopauza potká dříve, či později všechny ženy.

Některé si ani nevšimnou, že se něco děje, zatímco jiné si ji užívají plnými doušky i s nášupem. Jaký druh menopauzy vás potká si asi nevyberete, jediné, čím horším příznakům můžete předejít je pozitivní přístup, aktivní životní styl a strava bohatá na dostatek vitamínů a minerálů. Samozřejmě, že ženy s nadváhou, či kuřačky mají menopauzu v mnoha ohledech těžší.

Pokud byste se rozhodla pro hormonální podporu při menopauze, určitě není dobé kouřit. Zejména, máte-li v rodinné anamnéze sklony ke křečovým žilám, větší srážlivosti krve, či trombózám. Během menopauzy se zpomalí vlivem hormonů i metabolismus, což není dobrá zpráva pro ženy, které stojí již na prahu menopauzy s nadváhou. Každý kilogram navíc vaše psychické prožívání a fyzickou zdatnost a aktivity velmi omezí. Z logiky věci se budete i o to více nadměrně potit.

Menopauza se ve vašem těle chystá i několik let předtím, než vám vynechá menstruace, odborně se toto období nazývá perimenopauza. Je dobré vědět, jaké má perimenopauza a menopauza příznaky, abyste věděla, že změny ve vašem těle jsou zcela přirozené a normální.

Mezi běžné příznaky patří:

  • Změny nálady, úzkosti, deprese, pocit nadměrného vyčerpání.
  • Vaše pokožka se může měnit, je spíše suchá, některým ženám se naopak začne mastit a ukáže se i akné.
  • Zhoršit se mohou i kožní onemocnění jako je lupénka a ekzém.
  • Častěji vás může bolet hlava a celkově si můžete připadat unavenější.
  • Řídnou a vypadávají vám vlasy a obecně rostou pomaleji.
  • Objeví se potíže se spánkem.
  • Někdy jsou dny, kdy „vadíte i sama sobě“.
  • Klasikou jsou návaly horka, nadměrné pocení, zejména v noci.
  • Máte pocit, že vaše srdce bije rychleji, máte potíže s pamětí, či tzv. mozkovou mlhu.
  • Někdy pro vás může být sex bolestivý, nebo se mu v důsledku ztráty libida snažíte vyhýbat.
  • Ruku v ruce s menopauzou přichází také zvýšené riziko rozvoje osteoporózy, ztuhlost kloubů a bolesti zad.

Pokud jste dočetla až sem, určitě jste nyní vyděšená z toho, že vás nečeká příliš pěkná budoucnost. Nemusíte umírat strachy, vězte, že s pozitivním přístupem a aktivním životním stylem projdete menopauzou snadněji, než ženy, které se začnou litovat a utápět v depresi. Nakonec se všemi symptomy si snadno poradí jak tradiční medicína, tak i přírodní směry – skvělá je čínská medicína, bylinky, akupunktura a určitě není na škodu navštívit i psychoterapeuta, pokud budete mít trápení s psychikou.

Navíc i na menopauze lze najít spoustu pozitivních věcí, budete si moci začít užívat sexu bez strachu z otěhotnění, nebudete muset každý měsíc používat otravné vložky a tampóny a plánovat dovolenou na základě menstruačního kalendáře.

Vězte, že menopauza je jen přechodné období a určitě to neznamená konec života. Naopak je to začátek vaší nové já – dospělejší, vyzrálejší a v mnoha ohledech bezstarostnější. Nejvyšší čas se zase znovu zamilovat – do sebe i do života!

Článek Z menopauzy nemusíte zešílet byl publikován 19. července 2023 v 07.00 v rubrice Nemoci. Autorem článku je Petra Havlíková. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...