Pálení žáhy – příčiny a léčba

Tagy:  příčiny, léčba, nemoc, choroba, jícen, léky

Sponzorované odkazy:

Pálení žáhy – příčiny a léčba

Nepříjemné pocity svírajícího žaludku zná každý z nás, nervozita, stres, vyčerpání organismu – všechny tyto faktory ovlivňují vnitřní chod těla a velice těžko se ovládají. Pálení žáhy patří ke každodenním trablem, i když od ostatních žaludečních problémů je snadno odstranitelné a nijak nepoškozuje zdraví jedince, patří k velice nepříjemným obtížím a značně snižuje schopnosti při práci.

Pálení žáhy, neboli pyróza, se řadí k častým jevům a nejčastěji postihuje těhotné ženy a osoby se špatnou životosprávou, může se však objevit i u celkově zdravých jedinců, kteří pozřeli větší množství potravy či nevhodně okořeněný pokrm. Refluxní choroba žaludku se vyznačuje zpětným vracením žaludečních šťáv do jícnu, ty způsobují nepříjemné pálení, proto jim také přezdíváme vnitřní žár.

Pálení žáhy může znamenat vážnější nemoc a nebo pouze přejedení, autor: vseopalenizahyPálení žáhy může znamenat vážnější nemoc a nebo pouze přejedení, autor: vseopalenizahy

Příčiny pálení žáhy

Trpíte-li neustálým pálením žáhy, jedná se o poruchu jícnu a vy tak trpíte chorobou. Když je jícen naprosto v pořádku, po pojmutí potravy se uzavře jeho spodní část a žaludeční šťávy tak zůstanou na svém místě a v klidu tráví potravu, Jste-li vlastníkem nemocného jícnu, potrava se po dostání do žaludku vrací spolu s žaludečními šťávami zpět do jícnu, dochází tak k permanentnímu pálení žáhy. Pokud vás pocit ,,hořícího“ jícnu zachvátí jen občas, důvodů může být mnoho a jsou zcela přirozené. Jedná se například o dietní chybu, extrémní požití alkoholu, kouření, způsobení potíží některými léky, překyselení žaludku, zvýšenou aktivitu po jídle jako jsou dřepy či předklony, nebo brzké ulehnutí po jídle. Pálení žáhy poskytuje také ženy v těhotenství, neboť hladina jejich hormonů stoupá a tím mění celý organismus.

Jak na pálení žáhy?

Při náhlém záchvatu pálení žáhy je nejlepším způsobem, napomoci uklidnění jícnu a žaludku bez jakýchkoliv léčiv, narovnejte se proto co nejvzpřímeněji, aby se jídlo a šťávy přirozenou cestou pomocí gravitace vrátily nazpět. V případě, že touto jednoduchou cestou se pálení žáhy nezbavíte, požijte tabletku Rennie, kterou zakoupíte v každé lékárně a nebo vypijte sklenici jedné sody, též z lékárny.
Při pravidelných páleních žáhy, spojených s nemocí jícnu vyhledejte lékařskou pomoc, ta vyloučí případné další obtíže a naordinuje léčebné produkty přímo odpovídající typu choroby. Léků se v odborném světě medicíny vyskytuje hned několik, přičemž nejpoužívanější látkou jsou Antracida, ta neutralizují kyselost žaludečních šťáv a vyrovnávají jejich funkce do normálu. Dalším léčivem jsou blokátory H2 receptorů, které potlačují tvorbu žaludečních kyselin. Při léčbě pokročilejších stádií nemoci vám doktor předepíše prokinetika, podporující pohyb trávicího systému správným směrem.

Pálení žáhy je typické během těhotenství, autor: lecebneproceduryPálení žáhy je typické během těhotenství, autor: lecebneprocedury

Článek Pálení žáhy – příčiny a léčba byl publikován 26. listopadu 2011 v 21.15 v rubrice Zdraví. Autorem článku je Veronika Sýkorová. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...