Jak vás ovlivní menopauza

Sponzorované odkazy:

Jak vás ovlivní menopauza

Menopauza, klimakterium, či chcete-li ženský přechod, představují důležitý milník v životě každé ženy. Některé ženy projdou přechodem bez povšimnutí, jiné si vychutnají všechny příznaky naráz. Od návalů, po pocení, až po přibírání na hmotnosti.

V menopauze se mění rozložení hormonů progesteronu a estrogenu a to krom výše uvedených příznaků ovlivňuje i stav vaší pokožky a vlasů. Za to je zodpovědný především estrogen, kterého pomalu ale jistě v ženském těle ubývá.

Spolu s klesajícím množstvím estrogenu začne ubývat také kolagenu, který má na starosti mladistvou pleť a je důležitý i pro bezproblémové fungování kloubů.

Pokud jste měla celý život mastnější pleť, či problematickou tzv. T-zónu, může vás v menopauze udivit, že najednou je vaše pokožka suchá a přecitlivělá. Budete muset začít používat jiné přípravky na čištění pleti, mycí gely, ale i jiné krémy.

Pokožka v přechodu potřebuje dodávat vlhkost. Hydratační krémy a obličejové oleje jsou doplněny nejrůznějšími vitamíny pro doplnění chybějících látek. Některé firmy mají řady péče o pleť odstupňované podle doporučeného věku, jiné sází na obal, reklamu, či přírodní látky. Velmi často se říká, že kolagen a kyselina hyaluronová dodávána zvnějšku, nemají takové účinky, jako když se užívají vnitřně. Nicméně existuje spousta studií, které si protiřečí. Takže zbyde výběr krému na vás a vaší intuici.

Máte určitě kamarádky ve stejném věku, každé z žen funguje na pleť něco jiného, poraďte se s nimi a nechte si doporučit jejich oblíbený pleťový krém, či masku. Velice oblíbená jsou séra, která mají většinou lehčí konzistenci, takže jsou po nanesení na pleť příjemnější a nezanechávají lepivý pocit, jako je tomu často u hutných klasických krémů.

Nezapomeňte ani pečovat o velmi citlivou pokožku vašich rtů, ty obvykle s věkem ztrácí na objemu. Používejte výživu na rty, s vitamíny, lipidy, kyselinou hyaluronovou, nebo můžete také zvážit kosmetický zákrok, který vám pomůže udržet jejich plný tvar.

Čtěte složení kosmetických výrobků, barev na vlasy a velmi pečlivě si vybírejte. Vyhnout byste se měla všem přípravkům, jejichž složení je plné cizokrajných názvů a jejich seznam je nezvykle dlouhý. Používejte co nejčastěji přírodní mýdla, gely, ale i kosmetiku. Obloukem obcházejte výrobky, jež obsahují alkohol, který vysušuje pokožku.

Některé ženy začnou trápit pigmentové skvrny, používejte na obličej krém a make-up s ochranným UV faktorem a cíleně si partie, kde se vám pigmentové skvrny tvoří, neopalujte. Pigmentové skvrny dokáží zlepšit přípravky s retinolem, ale pozor, po aplikaci těchto krémů se nesmí na sluníčko! Pokud máte nezvykle velké pigmentové skvrny, můžete zkusit zajít za odborníkem a nechat si udělat chemický peeling, či laserové ošetření.

Článek Jak vás ovlivní menopauza byl publikován 3. srpna 2022 v 08.00 v rubrice Krása. Autorem článku je Petra Havlíková. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...