Je barvení vlasů bezpečné?

Sponzorované odkazy:

Je barvení vlasů bezpečné?

Barvení vlasů je staré jako lidstvo samo, dříve se používaly především přírodní látky, jako například slupky z ořechů, či henna. V dnešní době je sortiment barev na vlasy opravdu velmi rozsáhlý a drtivé procento žen si nějakou tu barvu na vlasy během života vyzkoušelo. Barví se nejen ženy, ale současné trendy čím dál častěji vedou do salónů i muže, jež si nechají nabarvit vlasy, či vousy.

Syntetické barvy na vlasy mají však kromě výhod v podobě lesklých vlasů, intenzivní barvy, také spoustu nevýhod, hlavními jsou poškození vlasů při neodborném zacházení, ale také to, že jsou plné chemikálií, které mohou způsobit alergickou reakci, poškodit pokožku hlavy, či poškodit zdraví. Věda a výzkum jdou neustále dopředu a tak jsme již byli v situaci, kdy zdravotně nezávadné výrobky, byly po několika letech prohlášeny za karcinogenní, či jinak zdraví škodlivé.

Amoniak, peroxid vodíku, parafenylendiamin, či nejrůznější sloučeniny olova, to vše si kupujete domů v krabičkách, či si necháváte patlat na vlasy od kadeřnice. I když dnes a denně prochází barvy na vlasy nějakými výzkumy, i těmi dlouhodobými, spousta z nich vyjde jako neprůkazných, či to skončí tak, že některé přísady jsou zakázány.

Alergické reakce na barvy na vlasy vás mohou dovést na pohotovost, či mohou skončit i smrtí. Proto pečlivě dodržujte zkoušku na předloktí, pokud během barvení vlasů cítíte nějaké nepohodlí – svědění, pálení, zarudnutí pokožky, či obtíže s dýcháním, okamžitě barvu odstraňte, jděte na čerstvý vzduch, nebo si otevřete okno, či si zavolejte rychlou lékařskou pomoc.

Při aplikaci barvy na vlasy doma, dodržujte pečlivě pokyny, vždy používejte ochranné rukavice, dodržujte dobu působení, velmi důkladně barvu vypláchněte. Nikdy si nekupujte dva různé odstíny a nemíchejte je doma dohromady, ve snaze si vyrobit ojedinělou barvu, si můžete vykoledovat pořádný průšvih. I když to svádí, nebarvěte si řasy a obočí barvou na vlasy, můžete si velmi ublížit. Kromě toho, že riskujete vypadání řas a obočí, můžete si nenávratně poškodit zrak.

Henna se zdá jako dobrá náhražka chemických barev na vlasy, ale i na ni má spousta lidí alergickou reakci. Hennu můžete použít pouze na barvení přírodních vlasů, které před tím nebyly ošetřeny barvou chemickou. Jinak vám mohou vlasy například zezelenat, vypadat, či se jinak poškodit.

Článek Je barvení vlasů bezpečné? byl publikován 17. srpna 2022 v 08.00 v rubrice Krása. Autorem článku je Petra Havlíková. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...