Cestovní pojištění pro diabetiky: jak na dovolenou s cukrovkou, ale bez starostí

Cestovní pojištění pro diabetiky: jak na dovolenou s cukrovkou, ale bez starostí

Průměrně každý desátý Čech trpí na cukrovku neboli onemocnění zvané diabetes mellitus. Jedná se tedy o poměrně častou chorobu, která znepříjemňuje život lidem napříč věkovými kategoriemi. Přes veškeré komplikace s cukrovkou spojené se ale spoustě pacientů daří vést běžný život a onemocnění vám v dnešní době většinou nestojí v cestě, pokud si třeba chcete užít letní dovolenou a vycestovat do zahraničí, ať už za zážitky nebo za relaxem. Jak zajistit, aby vaše letní radovánky proběhly bezstarostně? Co je potřeba si pohlídat, abyste případné výdaje na lékařské ošetření nemuseli hradit z vlastní kapsy? Jak se správně pojistit, pokud patříte mezi pacienty trpící na cukrovku?

Cestovní pojištění při diabetikyCestovní pojištění při diabetiky

Možnosti cestovního pojištění: dá se vůbec sjednat pojištění pro diabetiky?

Na rozdíl od jiných evropských zemí zatím v České republice bohužel neexistuje speciální cestovní pojištění pro diabetiky. Doporučuje se tedy situaci nepodcenit a sjednat si alespoň běžné cestovní pojištění, které pokryje případnou spoluúčast na léčebné výlohy. Kooperativa nabízí výhodné cestovní pojištění ve dvou variantách:

  • KLASIK s limitem plnění 10 milionů Kč
  • PLUS s limitem plnění 100 milionů Kč

Varianta KLASIK vyjde dospělého od 20 Kč/den a doporučuje se hlavně na cesty po Evropě; za variantu PLUS si jako dospělý deset korun připlatíte a rozsah pojištění vám pokryje například týdenní pobyt v nemocnici. Děti do 6 let mají cestovní pojištění u Kooperativy zdarma, do 18 let pak s 50% slevou. Pojištění lze u většiny společností vyřídit z pohodlí domova, Kooperativa navíc nabízí procentuální slevy při sjednání pojištění online: 10 % pro každé sjednání online, pro věkovou skupinu 18–26 let pak dokonce 20 % bez nutnosti předložení studentského průkazu.

Možná úskalí při pojištění

Pokud trpíte cukrovkou, je potřeba si při hledání správného pojištění dát pozor na jednu věc: některé pojišťovny ze smlouvy vůbec nekryjí zdravotní komplikace vzniklé v důsledku dlouhodobé nemoci vzniklé před uzavřením pojištění. Tato výluka z pojištění může mít negativní důsledky právě pro diabetiky, kteří jsou pak nuceni platit ze svého například zásahy při vážném hypoglykemickém stavu. Tato výluka se ale pro některé pojišťovny nevztahuje na léčebné výlohy způsobené akutním, zdraví ohrožujícím zhoršením stabilizovaného chronického onemocnění. Je-li tedy vaše chronické onemocnění stabilizované, což znamená, že váš stav během posledních 12 měsíců před odjezdem nenasvědčoval tomu, že by v průběhu dovolené bylo potřeba vyhledat zásah lékaře, cestovní pojištění od Kooperativy se na vás bude vztahovat a vy můžete bez problémů vycestovat.

Při vyřizování pojištění v žádném případě nezamlčujte svůj stav a o cestě se klidně otevřeně poraďte jak s vaší pojišťovnou, tak s vaším lékařem a během dovolené důsledně dodržujte jeho pokyny. Pojišťovna vám totiž výlohy neuhradí, pokud komplikace nastanou v důsledku vašeho zanedbání předepsané léčby. Vyrazte na cestu se vším potřebným vybavením, dostatečně informovaní a nezapomeňte na dobré pojištění, které lze většinou sjednat za pár kliknutí – pak si budete moct užít bezstarostnou dovolenou vašemu onemocnění navzdory.

Článek Cestovní pojištění pro diabetiky: jak na dovolenou s cukrovkou, ale bez starostí byl publikován 4. října 2022 v 00.00 v rubrice Zdraví. Autorem článku je Petra Havlíková. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...

Podobné články

Prosím čekejte ...