Je jarní očista organismu opravdu důležitá? I. díl

Sponzorované odkazy:

Je jarní očista organismu opravdu důležitá? I. díl

Máme tu jaro a ze všech magazínů se na vás valí informace o tom, jak bez detoxu, či jarní očisty se letos neobejdete. Ať se podíváte kamkoliv, všude najdete nejrůznější návody – od popíjení zeleninových smoothies, až po půsty a pití nejrůznějších „zázračných“ lektvarů.

Není proto divu, že většina z nás je již na slovo „detox“ alergická. Pokud se staráte o své zdraví, jíte, spíte, cvičíte a dodržujete pitný režim, proč byste nějaký detox potřebovali? Navíc, když nepracujete v dolech, neholdujete alkoholu ani cigaretám? Úsměvné, že?

Pravda je však někde na půlce cesty. Naši předkové se pravidelně v předjaří věnovali nejrůznějším očistným kůrám, půstům, nejedli maso, meditovali, pořádali očistné rituály. Určitě to nebylo na škodu. Přes zimu jsme častěji nemocní, v předjaří naše tělo funguje na poslední zásoby vitamínů a minerálů, pokud jste užívali v zimě několikrát antibiotika, nebude vůbec od věci svému tělu pomoci a připravit ho na jaro v plné síle.

Už jenom to, že do svého jídelníčku zařadíte více zeleniny a ovoce a budete více pít (nejlépe vodu), získáte více energie. Nikdo vás nenutí při stresujícím zaměstnání ještě držet půst, abyste se na důležité poradě zhroutili.

Jezte více zeleninových a masových vývarů, kořenovou zeleninu, kysané zelí, hořká jídla, která pomohou s očistou vašim játrům – například čekanku, ředkvičky, přidejte si první pampelišky do salátu.

Pampelišky můžete také pít ve formě čajů, stejně tak kopřivy, mátu a fenykl. I tolik oblíbený zázvor vám pomůže na jaře spravit zažívání. Ajurvéda zas radí, abyste si rozpustili lžičku medu v horké vodě. Klasikou bývá popíjení horké vody s kapkou citrónu po ránu. Jiné zdroje zase doporučují skořici s medem. Je jen na vás, jaké rady se budete držet.

Můžete také na chvíli zanevřít na smažená jídla, která zatěžují trávicí soustavu a zejména játra a jíst více dušených věcí, třeba dušené maso s mrkví, či oblíbené ratatouille. Vynechte jídla připravovaná za použití nadměrného množství oleje, místo soli používejte čerstvé bylinky, například tymián, bazalku, koriandr, fenykl, kurkumu a kmín.

Vyzkoušejte nejrůznější koupele v bylinkách, epsomské soli, s aromaoleji. Zajděte si na lymfodrenáž, která vám pomůže rozproudit lymfu. S tím vám pomůže také dostatek pohybu nejlépe procházka na čerstvém vzduchu. Očistit se můžete i pocením v sauně. Zábaly se budou hodit i na ruce a chodidla, zajděte si také na pedikúru a pečujte o své nehty.

Článek pokračuje ZDE.

Článek Je jarní očista organismu opravdu důležitá? I. díl byl publikován 15. března 2023 v 07.00 v rubrice Zdraví. Autorem článku je Petra Havlíková. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...