Diabetes druhého typu o sobě nedává dlouho vědět

Sponzorované odkazy:

Diabetes druhého typu o sobě nedává dlouho vědět

Cukrovka. Nemoc se sladkým názvem dokáže velmi znepříjemnit život. Někdo s ní bojuje od narození, někdo si k ní pomůže svým životním stylem – proto název diabetes druhého typu.

Problémem je, že co se týče diabetu druhého typu, nemusí mít po velmi dlouhou dobu žádné viditelné příznaky. Vaše tělo nereaguje na hormon inzulín tak efektivně, jak by mělo a slinivka není schopna držet krok se zvýšenými nároky na produkci inzulínu. To má za následek příliš vysoké hladiny glukózy v krvi. Dokud je hladina cukru v krvi jen mírně zvýšená, nic na sobě nepociťujete. Typickým příznakem zhoršujícího se onemocnění, je nadměrné močení a pocit žízně.

Častěji se diabetes druhého typu vyskytuje po 45. roce věku u kuřáků, lidí holdujících alkoholu, některých etnik a u těch, jež mají cukrovku v rodině, či prodělali gestační diabetes.

Kromě nadměrného močení a žíznivosti si můžete všimnout i dalších příznaků. Jíte více, než obvykle, máte rozmazané vidění, jste neustále unavení, máte červené a bolavé dásně, brní vás ruce, či nohy, máte zmatení myšlení, zapomínáte, jste podráždění, špatně se vám hojí drobné ranky. U mužů se přidávají i potíže s erekcí. Ženy mají menší libido, pocit suché vagíny, bolestivý sex, potíže s menstruačním cyklem.

Obě pohlaví také mají často potíže s neustále vracející se kvasinkovou infekcí, protože mikroorganismy, jež kvasinkovou infekcí způsobují, se snadněji přemnoží v organismu, ve kterém je zvýšená hladina cukru v krvi.

Máte-li pocit, že se u vás ve větší míře objevují příznaky cukrovky druhého typu, navštivte svého obvodního lékaře a nechte si změřit hladinu cukru v krvi. U cukrovky je důležité začít s léčbou a dietními opatřeními včas!

Článek Diabetes druhého typu o sobě nedává dlouho vědět byl publikován 24. května 2023 v 07.00 v rubrice Nemoci. Autorem článku je Petra Havlíková. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...