Jak rozeznat virózu od alergie?

Tagy:  viróza, nemoc, chřipka, nachlazení, rýma, kašel změny, astma, alergen

Sponzorované odkazy:

Jak rozeznat virózu od alergie?

Přišlo jaro a spolu s ním nejenom počáteční jarní únava, ale také rýma, kašel, nateklé oči a podobné příznaky typické pro nachlazení. Někdy se ale nemusí jednak o klasickou chřipku nebo nastydnutí, nýbrž o alergie, která mívá velmi podobné příznaky, a to především v případě, pokud jste u sebe alergie doposud nezpozorovali. Jak tedy poznat, zda se jedná o alergii nebo o klasické nastydnutí?

Rychlé změny

Jedním z hlavních příznaků toho, že máte alergii, nikoli nastydnutí nebo virózu, je rychlé střídání vašeho ,,zdravotního" stavu. Ráno jste se probudili s neskutečnou vodnatou rýmou, kterou doprovázel sípavý kašel a bolest na průduškách? Pak jste pravděpodobně žili v domnění, že jste někde nastydli. Pokud se ale váš stav během dnes zlepšuje, aniž byste do sebe vpravovali lékařské medikamenty, pak se nejspíše jedná o alergickou reakci, která se projevuje v ranních hodinách. Těmto příznakům odpovídají například alergie na roztoče, prach anebo pokojové plísně, kterým jste přes noc několik hodin bezbranně vystaveni.

Nechte se otestovat na alergie, autor: commons.wikimedia.orgNechte se otestovat na alergie, autor: commons.wikimedia.org

Náhlý nával rýmy

Když nastydnete, obvykle na sobě změny zdravotního stavu pozorujete po celý den a většinou přicházejí pozvolna, postupně a zhoršují se. Nejprve vás začne pobolívat hlava, poté přijde zimnice a ucpaný nos. Alergické změny jsou ale rychlé a poměrně nečekané, obzvláště pokud jste vystaveni alergenu. Celý den jste se cítili fit a najednou smrkáte jako o život? Pak se o virózu určitě nejedná a vyhledejte alergologa, který vám udělá odborné alergické testy a rozbor.

Proveďte test

Vždy je dobré, i při sebemenším podezření na alergii, vyhledat odborníka. Alergiemi sice dnes trpí většina populace a nejedná se o nic závažného, ovšem u slabších jedinců může vzniknout astma a následně astmatický záchvat, který již může být smrtelný. Pokud čekáte delší dobu na objednání k lékaři, proveďte menší test. V lékárně si kupce běžně dostupné léky jako například Xyzal a vyzkoušejte, zda se vám po jeho požití uleví. Pokud ano, nejspíš jste opravdu alergičtí a s virózou se nepotýkáte.

Článek Jak rozeznat virózu od alergie? byl publikován 14. května 2014 v 12.00 v rubrice Zdraví. Autorem článku je Veronika Sýkorová. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...

Podobné články

Prosím čekejte ...