Depresivní leden – proč nepropadat panice

Sponzorované odkazy:

Depresivní leden – proč nepropadat panice

Víte, že leden bývá často označován jako nejdepresivnější měsíc v roce? Američané pro to mají dokonce termín a to: JANUARY BLUES, což lze velmi volně přeložit jako lednové deprese. A ať již nazveme lednové změny nálady jako sezónní změny nálady, či deprese, vězte, že je naprosto normální, se po vánočních svátcích cítit tak nějak pod psa.

O sezónní afektivní poruše jsme již na našich stránkách psali několikrát, díky menšímu množství slunečního světla, nedostatku pohybu na čerstvém vzduchu, méně zdravé stravě, se můžeme všichni cítit unavení. V podstatě je to normální od listopadu až do března. Máte-li pocit, že vaše zimní únava trvá déle, nežli je to běžné, neváhejte se o tom pobavit s vaším obvodním lékařem. Mohlo by se jednat o klasickou klinickou depresi.

Každý rok se dokonce vyhlašuje nejdepresivnější den v roce, který letos připadá na 15. ledna.

Je však spousta věcí, které můžete pro svou náladu a dobré duševní zdraví i vy sami. Které to jsou?

V první řadě si nedávejte nerealistická novoroční předsevzetí, abyste nebyli hned na začátku nového roku frustrovaní.

Další věcí, kterou pro sebe můžete udělat je připustit si fakt, že se někdy necítit zcela ve své kůži je naprosto normální a každý z nás má nárok na odpočinek a projevení svých pocitů. Většinou jsme zavaleni rodičovskými a zaměstnaneckými povinnostmi, staráme se o své blízké, do toho neustálý stres, zdražování atp. Kdo by se občas necítil vyšťavený jako citrón, že.

Nebojte se o svých pocitech mluvit – s přáteli, s rodinou, nebo s odborníkem. Mnohdy stačí jeden rozhovor a budete se cítit lépe – právě protože jste se svěřili a mohli díky tomu vidět své problémy z jiného úhlu pohledu.

I když venku nejsou zrovna nejpříjemnější teploty, snažte se trávit alespoň nějaký volný čas venku, doplňujte vitamíny, minerály, zásadní je hlavně vitamín D, dbejte na pitný režim a jezte čerstvou zeleninu a ovoce.

Důležitý je také dostatečný spánek a odpočinek. I když je doba zlá, snažte se sezónní virózy a chřipky vyležet. Ne každému to v zaměstnání povolí, ale udělejte si alespoň prodloužený víkend a věnujte se svému zdraví.

Chybu neuděláte ani návštěvou sauny, masáže, či wellness hotelu. Nechte hýčkat své tělo a uvidíte, že i duši se uleví.

Článek Depresivní leden – proč nepropadat panice byl publikován 3. ledna 2024 v 07.00 v rubrice Zdraví. Autorem článku je Petra Havlíková. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...