Ochrana před sluncem – nepodceňte ji!

Tagy:  SPF, ochranný faktor, spáleniny, slunce, UV zření, slunce, paprsky, opalovací přípravek, krém, mléko, sprej

Sponzorované odkazy:

Ochrana před sluncem – nepodceňte ji!

Sluneční paprsky jsou v létě intenzivnější než kdy jindy a právě proto hrozí větší nebezpečí, že se na nás podepíší jejich nepříznivé účinky. Abychom předešli spáleninám, nepříjemným reakcím pokožky a samozřejmě také zhoubné rakovině kůže, je potřeba se před mnohdy nebezpečným slunečním zářením chránit.

Oblékejte se chytře

Vysoké teploty nás nutí odkládat vrstvy oblečení a oblékat se co možná nejméně. Tím ale vystavujeme slunci pokožku. V létě se vyplatí nosit vzdušné oblečení, které nás zakryje a ochrání před slunečními paprsky a přitom nám v něm nebude přílišné horko. Skvěle se nosí volné halenky, tuniky a leginy. Co nezakryjeme oblečením je vhodné ošetřit opalovacím mlékem.

Chraňte se brýlemi i pokrývkou hlavyChraňte se brýlemi i pokrývkou hlavy

Nezapomeňte se namazat

Opalovací mléka a krémy jsou pro mnohé stále ještě něčím nadstandardním. Ve skutečnosti jsou však základem, který bychom měli používat daleko častěji než používáme. Opalovací prostředky se dělí podle síly ochrany, kterou naší pokožce poskytují. Čím vyšší SPF faktor, tím účinější bariéru na naší kůži vytvoří. Opalovací prostředky seženeme ve formě sprejů, krému, či řidčích mlék. Pokožku bychom jimi měli ošetřit pokaždé, kdy se ji slunci chystáme vystavit, řeč tedy není pouze o opalovaní. Aplikace opalovacích prostředků by měla předcházet každé procházce do města či výletu do přírody. Nezapomeňte namazat pokožku, která není zakrytá oblečením a raději ochranu dopřejte i místům na pokožce, kde začíná lem trika či kraťasů. Na pravidelné natírání přípravky na opalování si rychle zvykneme a uděláme tím velký krok k ochraně zdraví.

Jak si vybrat správně

Opalovacích prostředků je na trhu celá široká škála a s výběrem to proto určitě nebude jednoduché. Není však důvod si s volbou zbytečně lámat hlavu. Základem je jistě zvolit si takový faktor, který nám bude vyhovovat. Čím je vyšší, tím je účinnější. Používáním opalovacích přípravků se ochráníme, to však neznamená že se vůbec neopálíme. Vyšší faktor je vhodné volit na ošetřování pokožky obličeje, která je obzvláště citlivá. Naštěstí ochranný SPF faktor obsahují i denní krémy či make-up.

Vyberte si správnou kosmetikuVyberte si správnou kosmetiku

Prvním kritériem při výběru vhodného opalovacího prostředku možná bude způsob nanášení, který preferujeme. Spreje jsou velmi praktické a jejich aplikace je rychlá. Mnohdy je již nemusíme ani roztírat. Kromě sprejů můžeme zvolit ještě mléka různých konzistencí. Dobrý opalovací prostředek se snadno rozetře a vstřebá a nezanechá pocit mastnoty ani nepříjemného lepení. Vyhovovat by nám měla také vůně.

Článek Ochrana před sluncem – nepodceňte ji! byl publikován 3. července 2010 v 00.00 v rubrice Zdraví. Autorem článku je Šárka Rychtářová. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...