Předčasná menopauza – postihne i Vás?

Předčasná menopauza – postihne i Vás?

1. Co způsobuje předčasnou menopauzu?

Termínem předčasná menopauza se v současné době nazývá primární ovariální insuficience (nedostatečnost), která znamená, že se zastaví produkce ženských pohlavních hormonů před čtyřicátým rokem věku ženy. Tento jev prakticky znamená, že se ženě před čtyřicítkou zastaví menstruace (tzv. amenorea), a dále se u ní projevují příznaky, které jsou spojené s nedostatkem estrogenu a hodnoty hormonů jsou totožné s menopauzou.

Jednou z příčin jsou genetické dispozice, které se v tomto případě označují jako Turnerův syndrom. Prakticky to znamená absenci jednoho X chromosomu, popř. jiné poruchy chromosomů, které jsou provázané s X chromosomem. Další příčinou pro předčasnou menopauzu je autoimunitivní onemocnění, které ukončí produkci pohlavních hormonů před čtyřicátým rokem věku ženy. Tělo tvoří protilátky, které poškozují vaječníky, popř. se vytvářejí vrozené defekty enzymů, které s tvorbou pohlavních hormonů úzce souvisejí. Co v neposlední řadě ovlivňuje předčasnou menopauzu, jsou toxické látky, které se do těla dostávají prostřednictvím radioterapie či chemoterapie. V dalších 75 % je etiologie u žen jednou velkou neznámou.

2. Jaké příznaky s sebou nese nízká hladina estrogenu?

Nedostatek hormonů, který značí příchod menopauzy, se projevuje především náhlými návaly horka, pocením zejména v noci, velkou únavou a vyschlou sliznicí v pochvě. Návaly horka postihující ženu v noci, jí znemožní klidný spánek. Projevují se jako náhlé pocity horkosti zejména v horní polovině těla – v oblasti hrudníku, na obličeji a krku. Celý tento proces trvá přibližně od třiceti sekund až do pěti minut a u každé z žen se projevuje individuálně. Žena se v období menopauzy často potí. Jednak to může být zapříčiněno jako doprovodný efekt návalů horka, na druhé straně se toto pocení může objevovat samostatně a v různých částech těla.

Jedním z dalších příznaků je bolest hlavy, žena může trpět závratěmi, buší jí srdce a její srdeční rytmus se změní, často se připojí i zažívací potíže, kterými jsou nevolnost, zvracení a zácpa, nebo potíže se sexem. S tímto vším souvisí i psychické obtíže, které ženu v tomto období postihují – pocity úzkosti, deprese, poruchy soustředění, podrážděnost.

Další skupinou symptomů jsou obtíže, které způsobí nedostatečná tvorba estrogenu. Ty se projevují zejména tzv. atrofizací (výstelky orgánů se ztenčí), v tomto případě atrofií pochvy. Příznaky se vyskytnou již několik měsíců po menopauze a atrofie postihuje téměř všechny klimakterické ženy. Projevuje se svěděním pochvy, jelikož nižší sliznice je suchá a také zranitelnější pro patogenní mikroby, přirozená poševní flóra zmizí a mění se i kyselost prostředí. Dále jsou pod vlivem estrogenu i močová trubice a část močového měchýře, které jsou též postiženy. Žena v tomto období pociťuje problémy s močením – časté močové infekce, nutkání na moč, velice časté močení, a to i v noci.

Postiženy mohou být i další sliznice, například v ústní dutině, které se začnou projevovat jako suchost v ústech nebo pálení, žena trpí často na záněty ústní dutiny a poruchou chuti. Dalšími oblastmi, které prodělávají změny, jsou kůže, nehty a vlasy. Vlasy více vypadávají, kůže začíná být suchá a nehty se lámou.

3. Jsou s předčasným přechodem spojena nějaká rizika?

Všeobecně platí, že ženy, které prodělaly předčasnou menopauzu, jsou náchylné více na osteoporózu, která se projevuje velice snadnou zlomeninou, bolestí kloubů a zad. Mezi nejběžnější zlomeniny, které utrpí ženy po menopauze, jsou zlomené předloktí, krček stehenní kosti nebo obratle. Tato nemoc se diagnostikuje za pomocí měření hustoty kostí.

4. Je možné po předčasné menopauze otěhotnět?

V případě, že ženu postihne menopauza před čtyřicátým rokem věku, může se nadále pokoušet o dítě, ovšem pravděpodobnost, že spontánně otěhotní, je velice nízká. V případě, že si žena skutečně přeje mít dítě, může pro ni být řešením umělé oplodnění, které půjde ruku v ruce s darováním vajíček od vhodné dárkyně.

Článek připraven s gynekologickým centrem CMCPraha
http://www.cmcpraha.cz/

Článek Předčasná menopauza – postihne i Vás? byl publikován 12. března 2014 v 20.45 v rubrice PR články. Autorem článku je redakce. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...

Podobné články

Prosím čekejte ...