První pomoc - umíte jí poskytnout?

Tagy:  první pomoc, nehody, pravidla první pomoci

Sponzorované odkazy:

První pomoc - umíte jí poskytnout?

Základy první pomoci se učí už na základní škole. Málokdo z nás si z těchto hodin něco pamatuje a hlavně, ne každý si v kritické situaci dokáže zachovat chladnou hlavu, vzpomenout si a první pomoc poskytnout. Jenže často právě na správném poskytnutí první pomoci závisí zda člověk přežije či nikoliv. A proto by základy první pomoci měl znát úplně každý. Nikdy totiž nevíme, do jaké situace se můžeme dostat.

Jaká jsou základní pravidla první pomoci?

Pro první pomoc existují jistá základní pravidla neboli soubor toho, co bychom měli udělat a zajistit zraněnému. Souhrnně se těmto pravidlům říká 5T:

  1. Teplo – postiženého se snažíme zahřát, aby nedošlo k podchlazení
  2. Ticho – pokud je to možné
  3. Tekutiny – pouze ale v případě, že je vyloučeno jakékoliv vnitřní zranění
  4. Transport – postiženého buď sami odvézt nebo zavolat záchrannou službu, záleží na situaci a poranění
  5. Tišící prostředky – zde je myšleno uklidnění postiženého a dodání pocitu bezpečí nikoliv podávání jakýchkoliv léků
Velmi malé procento z nás umí poskytnout první pomoc, autor: John HaslamVelmi malé procento z nás umí poskytnout první pomoc, autor: John Haslam

Kdy je první pomoc potřeba?

Situací, kdy je první pomoc potřeba je nespočet. Vždy v první řadě při nich musíme zavolat záchrannou službu. Nejčastěji mezi takové situace patří dopravní nehody, pády, požáry a různé jiné nehody. Setkat se při nich můžeme s těmito nejběžnějšími situacemi:

  1. Zástava dechu – příčiny zástavy dechu mohou být různé, např. cizí těleso v dýchacích cestách, epileptický záchvat, poranění míchy, tonutí atd. Pozná se podle absence dýchacích pohybů, bledosti, promodrání rtů. V případě zástavy dechu postiženého položíme na záda, na trvdou podložku, zakloníme hlavu, přitiskneme ruku na čelo, dvěma prsty sevřeme nosní dírky, otevřeme ústa, vyčístíme je a vdechujeme nejprve 2krát – 4krát rychle za sebou a pak ve frekvenci 12 – 16 vdechů za minutu, dokud postižený nezačne dýchat sám nebo nepřijede záchranná služba. U malých dětí nesvíráme nos prsty, ale obemkneme ho spolu s ústy našimi rty.
  2. Zástava srdce – dochází k ní společně se zástavou dechu. Postiženého položíme na trvdou rovnou podložku a pomocí natažených rukou, prsty směrem k pravé ruce postiženého, stlačujeme hrudní kost asi do hloubky 5 cm ve frekvenci 100krát stlačit a 2krát vdechnutí až do obnovy činnosti srdce
  3. Bezvědomí – zkontrolujeme životní funkce a pokud není možnost poranění páteře, položíme postiženého do stabilizované polohy.
  4. Zlomenina – nejdůležitější je zlomeninu zafixovat. Fixuje se vždy v kloubu nad a pod zlomeninou, aby nedoházelo k pohybům.
  5. Krvácení – zde dělíme krvácení žilní, tepenné, po bodných ranách, zlomeninách, atd. Při krvácení přiložíme krytí, tlakovou vrstvu a zafixujeme. V nutných případech zaškrtíme.
  6. Šok – nikdy nepodávat jídlo a pití.
  7. Otrava – pokud se jedná o otravu chemickými látkami nikdy nevyvoláváme zvracení. Pokud můžeme, dáme postiženému vypít vodu nebo podáme živočišné uhlí. V případě otravy alkoholem nebo léky, lze zvracení vyvolat.

Existuje celá další řada situací, kdy je první pomoc potřeba, jako např. popáleniny, úraz elektrickým proudem, bodnutí hmyzem, atd. Vždy při nich voláme záchrannou službu a řídíme se přesně pokyny dispečera.

Článek První pomoc - umíte jí poskytnout? byl publikován 15. září 2010 v 18.00 v rubrice Zdraví. Autorem článku je Jana Mrkvíková . Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...